Ministerul Energiei a reușit, după întârzieri de câteva săptămâni, să definitiveze metodologia de aplicare a schemei de subvenționare a energiei verzi prin Contracte pentru Diferență (n.r. CfD – Contracts for Difference –en.). Astfel, licitațiile vor avea un prag maxim de pornire de 78 de euro/MWh pentru proiectele fotovoltaice şi 82 de euro /MWh pentru cele eoliene onshore, conform Ordinului Ministrului Energiei şi a anexelor aferente, publicate în Monitorul Oficial.
Mai mulți investitori, în special în energie solară, dar și eoliană, au declarat anterior pentru Energynomics că schema este foarte apetisantă și că vor ”ținti” un preț de referință de 60-70 de euro /MWh.
Tot prin Ordinul ministerului au fost stabilite și regulile procedurii de ofertare pentru prima licitație din acest program.
„Intrăm pe ultima sută de metri pentru lansarea primei licitații din cadrul schemei CfD, care va susține dezvoltarea de proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 500 MW şi proiecte eoliene onshore de 1.000 MW. Investitorii vor beneficia de un sprijin sub forma unui contract pentru diferență, care le va garanta un preț fix de vânzare a energiei electrice pentru o perioadă de 15 ani. Prețul va fi stabilit în urma unei licitații competitive, cu un prag maxim de pornire de 78 EUR/MWh pentru proiectele fotovoltaice şi 82 EUR/MWh pentru cele eoliene onshore. Invit cât mai mulți investitori să participe la această licitație şi să contribuie la transformarea sectorului energetic din România. Cu cât vom avea mai mulți ofertanți, cu atât vom reuşi să accelerăm schimbarea necesară pentru creşterea capacității de producție a energiei din surse regenerabile, la un cost competitiv. Reamintesc faptul că România este prima țară care a reuşit finanțarea schemei CfD din Fondul pentru Modernizare, obținând o sumă de 3 miliarde de euro în acest scop”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul unui comunicat.
Ministerul Energiei va anunța paşii următori în cadrul primelor licitații, nu înainte de a organiza o sesiune de informare a investitorilor. Depunerea ofertelor va avea loc la mijlocul lunii noiembrie, până la jumătatea lunii decembrie anticipându-se evaluarea ofertelor.
O a doua licitație, care va acoperi o capacitate totală de 3.500 MW din proiecte de energie eoliană onshore şi fotovoltaică, este programată pentru lansare anul viitor. Aceste măsuri vor contribui la creşterea şi consolidarea capacității României de a produce energie din surse regenerabile, aducând beneficii majore economiei şi cetățenilor, precum şi asigurarea securității energetice şi competitivității prețurilor.
Semnarea contractelor pentru prima licitație este aşteptată să se finalizeze până la sfârşitul acestui an.