Profitul global al Chevron a ajuns la 19,2 miliarde de dolari în 2014, cu 10,3% mai mic față de anul precedent, când a fost de 21,4 miliarde de dolari. În trimestrul patru al anului trecut, cifrele arată un profit de 3,47 miliarde de dolari pentru compania cu sediul în San Ramon, California.
Grupul a obţinut în trimestrul patru venituri totale de 46,1 miliarde de dolari, cu 17,2% mai mici faţă de intervalul simular al anului anterior. În 2014, veniturile Chevron au scăzut cu 7,4%, la 211,9 miliarde de dolari.
Investiţiile de capital al Chevron vor fi în acest an de 35 miliarde de dolari, cu 13% mai mici faţă de 2014, și va pune punct operațiunilor de răscumpărare de acțiuni, un program derulat din 2012 și care costa circa 5 miliarde de dolari anual. Producția globală de hidrocarburi a Chevron a scăzut cu 2%, la 2,59 milioane de barili echivalent petrol.
Zăcămintele de șist din Polonia și-au pierdut atracția
Subsidiara din Polonia a Chevron renunţă la activităţile de explorare a zăcămintelor de gaze de şist „întrucât oportunităţile oferite de acestea sunt mai mici decât alte oportunităţi din portofoliul global al grupului”, a informat compania americană. Subsidiara din Polonia are 30 de angajați. Cele patru licențe erau deținute pentru concesiuni din sud-estul Poloniei, și însumau 4.391 de kilometri pătrați.
Aceasta este a patra plecare majoră din Polonia din pricina slabelor rezultate ale prospectării și explorării depozitelor în cauză, Exxon Mobil, Total și Marathon Oil oprindu-și operațiunile din domeniu. Rezultatele deloc satisfăcătoare, dificultatea operării în subsol (profund diferit față de cel american), presiunea unor reglementări incerte sunt doar câteva dintre cauzele care stau la baza acestei decizii.
Premierul Victor Ponta a declarat în noiembrie anul trecut că România nu ar avea gaze de şist, amintește agenția de presă Mediafax. Compania Chevron a solicitat atunci răbdare și timp, aflându-se în plin proces de analiză a datelor preliminare. Chevron a finalizat în iulie 2014 activităţile de explorare la prima sondă din România, în localitatea Siliştea-Pungeşti, judeţul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri.
Compania americană deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş – Băceşti, Popeni – Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania a mai obţinut anul trecut şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deţinut la Puieşti.