Acasă » Interes general » Chimcomplex construiește o centrală în cogenerare de 690 mil. lei cu fonduri europene

Chimcomplex construiește o centrală în cogenerare de 690 mil. lei cu fonduri europene

24 august 2023
Interes general
Bogdan Tudorache

Chimcomplex a anunțat că a semnat contractul de finanțare pentru proiectul de 690 milioane lei “Cogenerare de înaltă eficiență pe gaz, flexibilă, în sectorul încălzirii centralizate Rm. Vâlcea”, finanțat din surse europene în proporție de circa 60%.

Astfel, compania ne-a transmis că a semnat contractul de finanțare și este în curs de implementare a etapei a doua pentru proiectul “Cogenerare de înaltă eficiență pe gaz, flexibilă, în sectorul încălzirii centralizate Rm. Vâlcea”, cofinanțat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență Pilonul I. Tranziție verde – Componenta C6 Energie Măsura de investiții 3 – Dezvoltarea de capacități de producție pe gaz, flexibile și de înaltă eficiență, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea atingerii unei decarbonizări profunde.

Proiectul vizează realizarea unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență care să deservească municipiul Râmnicu Vâlcea începând cu anul 2026. Valoarea totală a proiectului este de circa 689,4 milioane lei, din care valoarea maximă eligibilă nerambursabilă este de 405 milioane lei.

Proiectul va fi finalizat în localitatea Râmnicu Vâlcea până în 2025.

Obiectivele proiectului constau în reducerea cu 84.468 tCO2 /an a gazelor cu efect de seră la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea, c reșterea capacității instalate în cogenerare de înaltă eficiență cu 108 MW și reducerea consumului anual de energie primară cu 418.105 MWh, prin realizarea unei capacități de producție pe gaz de 108 MW, flexibile și de înaltă eficiență, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) pentru alimentarea cu energie termică a locuitorilor din Râmnicu-Vâlcea într-o perioadă de 36 luni de la semnarea contractului de finanțare.

”Proiectul propus contribuie pozitiv la atenuarea provocărilor cu care se confruntă România în tranziția de la sursele de energie pe bază de cărbune și lignit, în mod specific, asigurând alimentarea cu energie termică a municipiului Rm. Vâlcea, în condiții de eficiență energetică competitivă la nivel european”, au mai spus oficialii companiei.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *