Chimcomplex va realiza investiţii în valoare totală de 725 milioane de euro, în următorii trei ani, a spus acționarul principal și președintele companiei, Ștefan Vuza. Acţiunile Chimcomplex au fost transferate de pe piața ”mică”, AeRO, pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori București, luni, sub simbolul CRC cunoscând o creștere continuă în ultimul an, conform cotațiilor BVB consultate de Energynomics.
”Această creștere reprezintă o recunoaștere întârziată a performanțelor companiei care în 2018 a cumpărat activele Oltchim. Aceste active au fost evaluate de Winterhill din Anglia la 1,1 miliarde de euro. Piața a observat această tranzacție, dar a uitat să reacționeze mai bine de 2 ani, până în aprilie anul trecut. Chimcomplex a moștenit istoric un capital social foarte mic, de numai 60 milioane euro.
În comparație cu acesta, activul net contabil al companiei, este de peste 30 de ori mai mare și acesta este ușor de observat. O instalație din cele peste 35, cât au împreună ambele combinate, are o valoare estimată între 40 – 65 milioane de euro. Ca urmare, creșterea exponențială era inevitabilă și încă nici acum în 2022 ea nu reflectă realitatea contabilă”, a spus Adrian Dimitriu, directorul financiar al companiei.
Totodată, Chimcomplex este principalul contracandidat al polonezilor de la PKN Orlen la preluarea celor mai importante active ale Rompetrol în România, conform surselor Energynomics.
„Este o zi istorică pentru Chimcomplex şi cu siguranţă vom avea un parteneriat de succes cu Bursa de Valori Bucureşti. Avem interes comun creşterea numărului de investitori: noi, CRC, suntem şi vom rămâne o companie naţională, cu acţionariat românesc, în care vom atrage şi mulţi alţi investitori români; creşterea numărului de companii – noi vă anunţăm că vom lista şi alte două firme din grup pe Bursă şi pregătim finanţări verzi: vom lansa în doar câteva luni cel mai puternic plan de obligaţiuni verzi, sub umbrela companiei Greencomplex, care face parte din grupul Companiei Române de Chimie (CRC), în valoare de 110 milioane de euro prin care vom finanţa patru linii de produse verzi. Anul acesta Chimcomplex lansează prima emisiune de bonduri internaţionale şi în urma selecţiei de ofertă am semnat în decembrie contractul cu Rothschild ca senior adviser şi acum suntem deja în proces de obţinere a ratingului urmând ca bondurile să fie emise în luna mai, după îndeplinirea tuturor formalităţilor”, a spus președintele CRC, Ștefan Vuza, în cadrul evenimentului de listare la cota principală a Bursei.
”Anul acesta Chimcomplex lansează prima emisiune de bonduri internaționale. În a doua jumătate a anului, după aprobările adunării generale extraordinare a acționarilor, intenționăm să pornim demersurile în vederea unei operațiuni de majorare de capital social, care sperăm că va depăși așteptările investitorilor.
Cele două acțiuni de capital amintite au ca scop începerea investițiilor strategice de relansare a liniilor de produse chimice aflate în conservare. Ambele platforme chimice folosesc doar 20% din capacitățile lor. Luăm în considerare și construirea unor noi linii de produse, pe care România le importă momentan la prețuri exagerate.
”Planul Strategic 2022-2030 prevede un total de 2,5 miliarde de euro investiții și reprezintă cel mai mare pachet investițional din industria chimică din ultimii 30 de ani, împărțit în trei etape: Primul pachet este compus din emisiunea de bonduri de 350 milioane de euro (cea mai mare emisiune de bonduri internaționale din România de până acum), urmată de cele de pe piața de capital de 225 milioane euro. Aceste două finanțări, împreună cu EBITDA din următorii 3 ani vor asigura resursele financiare necesare primului grup de investiții, adică cel pe verticală, care este de 3,6 miliarde lei sau 725 milioane de euro. Intenționăm ca aceste investiții record să fie realizate în următoarele 1.000 de zile. Al doilea grup de investiții va fi anunțat publicului conform reglementărilor de pe piața de capital.
Estimăm că Grupul CRC va depăși primul miliard de euro ca valoare a producției de marfă în doar 3 ani și că cifra de afaceri va ajunge la 10 miliarde de euro doar pe verticală, până la final de deceniu”, a adăugat Vuza.