Acasă » Regenerabile » China: Cel mai mare proiect solar plutitor din lume, cu 166.000 de panouri

China: Cel mai mare proiect solar plutitor din lume, cu 166.000 de panouri

9 iunie 2017
Eolian
energynomics

Ambițiile Chinei de a domina noile tehnologii energetice includ locul unei mine de cărbune abandonate, situate la aproximativ 483 de kilometri nord-vest de Shanghai.

Acolo, în provincia Anhui, Sungrow Power Supply Co. a construit cea mai mare fermă solară plutitoare din lume cu 166.000 de panouri, pe un lac creat atunci când o mină din apropiere s-a prăbușit. Deși nu este o idee cu totul unică – facilități similare funcționează deja în Japonia, Marea Britanie și Israel – scala proiectului reprezinta un pas înainte pentru China, în modelarea viitorului său energetic.

Guvernul președintelui Xi Jinping atrage atenția asupra acestor eforturi la o reuniune a miniștrilor  energiei din întreaga lume care s-a încheiat joi la Beijing. China are intenția de a cheltui 360 miliarde de dolari în proiecte de energie regenerabilă până în 2020 și încearcă să devină lider mondial în domeniul mediului, în contrast puternic cu decizia președintelui american Donald Trump de a renunța la Acordul de la Paris privind schimbările climatice, potrivit Bloomberg.

„Chinezii investesc cu adevărat în domeniul cercetării și dezvoltării și al inovării”, a declarat Helen Clarkson, director executiv al Grupului Climate, o organizație non-guvernamentală care activează în promovarea tehnologiilor și politicii în domeniul energiei curate.

În timp ce Trump a declarat în repetate rânduri că dorește să stimuleze combustibilii fosili și mai ales cărbunele, China finanțează o serie de proiecte de ultimă generație care generează energie fără poluare. Fie prin ferme solare plutitoare masive, cum ar fi cele din Anhui, ferme eoliene în extindere sau planuri ambițioase de a dezvolta rezerve geotermale, națiunea cea mai populată din lume se afirmă ca o sursă de energie a tehnologiei curate.

În provincia nord-vestică Qinghai, Huanghe Hydropower Development Co. planifică un proiect demonstrativ de integrare a energiei din digurile hidroelectrice cu turbine eoliene și celule solare. În mod similar, grupul Guoshen, un operator de centrale electrice, intenționează să construiască un proiect care să combine energia eoliană, solară și termică cu stocare a energiei în regiunea nordică a Mongoliei Interioare.

Între timp, China a demarat eforturile de a capta și a stoca emisiile de dioxid de carbon pe scală largă. Proiectul de captare și stocare integrat a carbonului de la Yanchang, prima instalație comercială de captură a carbonului din Asia, va începe să funcționeze în 2018.

„Toată lumea trebuie să devină mai sofisticată cu privire la strategia de investiții”, a declarat Sophie Lu, șeful departamentului de cercetare din cadrul Bloomberg New Energy Finance. „Acum totul se referă la inovație, fie în noile tehnologii, fie într-o nouă aplicație sau într-un nou model de afaceri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *