China, care încearcă să eludeze sancțiunile SUA, va folosi petroliere din Iran pentru achiziționarea țițeiului, aruncând Teheranului o coardă de salvare, în timp ce companiile europene, cum ar fi Total, renunță la tranzacțiile de pe această piață, de teama unor represalii din partea Washingtonului.
Statele Unite încearcă să blocheze exporturile de petrol ale Iranului în încercarea de a forța Teheranul să renegocieze un nou acord nuclear și să-și reducă influența în Orientul Mijlociu.
China, care a redus importurile de petrol brut american pe fondul unui război comercial cu Washingtonul, a declarat că se opune unor sancțiuni unilaterale și a apărat legăturile sale comerciale cu Iranul.
Cumpărătorii chinezi de petrol iranian au început să-și mute containerele în nave deținute de National Iranian Tanker Co (NITC) pentru aproape toate importurile, potrivit Euractiv.com și Reuters.
Schimbarea demonstrează că China, cel mai mare achizitor de petrol din Iran, dorește să continue să cumpere țiței de aici, în ciuda sancțiunilor care au fost reinstituite, după retragerea SUA, în mai, din acordul din 2015 pentru de dezarmare nucleară a Teheranului.
„Mișcarea a început foarte recent și a fost aproape simultană de ambele părți”, a declarat o sursă care a dorit să-șă păstreze anonimatul.
Teheranul a folosit un sistem similar între 2012 și 2016 pentru a eluda sancțiunile conduse de Occident, care au redus exporturile, făcând practic imposibilă obținerea unei asigurări de transport maritim pentru afacerile cu Iranul.
Iranul, cel de-al treilea producator de petrol de la OPEC, se bazează pe vânzările de petrol brut către China, Japonia, Coreea de Sud, India și UE, pentru a genera majoritatea veniturilor sale bugetare și pentru a-și menține economia pe linia de plutire.