China continuă să fie o forță de neoprit în domeniul energiei regenerabile. Un nou raport publicat de Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA) dezvăluie eforturile țării de a conduce lumea în stabilirea unei fundații internaționale pentru generarea de energie regenerabilă. Raportul precizează că, în 2017, investițiile totale ale Chinei în proiecte cu energie curată au reprezentat mai mult de 44 miliarde de dolari – o creștere semnificativă față de anul 2016, când acestea s-au cifrat la 32 miliarde de dolari, potrivit Futurism.com.
Potrivit autorului principal al raportului, Tim Buckley, Directorul IEEFA pentru Studii de Finanțe în Energie, decizia Statelor Unite de a se retrage din acordul privind clima de la Paris a fost un catalizator important pentru dominarea energiei regenerabile de către China. „Deși China nu intenționează neapărat să umple golul de lider climatic rămas în urma retragerii SUA din accordul de la Paris, îi va fi cu siguranță foarte confortabil să ofere leadership tehnologic și capacitate financiară, astfel încât să domine sectoarele în creștere rapidă, cum ar fi energia solară, mașinile electrice și bateriile”.
În timp ce angajamentul în materie de surse regenerabile este impresionant, China nu a renunțat complet la legăturile sale cu combustibilii fosili. Țara se bazează încă pe cărbune pentru a satisface o parte din nevoile sale energetice masive. Totuși, portofoliul energetic al națiunii se extinde rapid dincolo de combustibilii fosili, deoarece națiunea are o varietate de resurse regenerabile, cum ar fi energia hidro, energia eoliană, energia solară, energia bio și alte surse regenerabile.
China a înregistrat o creștere serioasă în ultimele decenii, transformându-se într-o forță industrială – dar acest lucru a dus la crearea unor niveluri periculoase de poluare. În ultimii ani, guvernul chinez a făcut pași importanți în schimbarea trendului, chiar mergând până acolo încât să închidă 40% din fabricile sale pentru nerespectarea reglementărilor privind emisiile.
Experții Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) susțin că dependența Chinei de cărbune va continua să scadă, iar investițiile sale în proiecte de energie regenerabilă în întreaga lume vor continua să crească. Având în vedere faptul că multe țări din întreaga lume își intensifică integrarea energiei regenerabile, SUA va avea mult de recuperat dacă dorește să fie o forță în revoluția privind energia regenerabilă.
ENERGIA. Progresele Chinei in domeniul energiei regenerabile sunt de admirat, in contextual in care asistam cu ingrijorare la modificarile meteo din ultimii 3 ani. China are capacitatea tehnica de dezvoltare accelerata in acest domeniu Exemplul acesteia poate fi preluat de alte state si organisme international.