China ia în considerare reduceri ale producției de oțel și aluminiu și ar putea interzice transportul cărbunelui într-unul din porturile mari ale țării, închizând uzine de îngrășăminte și de medicamente, pe fondul intensificării luptei Beijing-ului cu emisiile de noxe, conform unui raport consultat de Reuters.
Ministerul Protecției Mediului (MEP) a propus măsurile de mai sus, care, dacă vor fi implementate, ar fi cele mai radicale de până în prezent în lupta pentru calitatea aerului.
Proiectul a fost creat după ce nord-estul Chinei s-a confruntat cu una din cele mai grave perioade de poluare din ultimii ani, emisiile provenind de la industria grea, arderea cărbunelui în timpul iernii și din transporturi învăluind în smog orașele mari, inclusiv Beijing-ul.
Documentul prezintă planuri de reducere a producției de oțel și îngrășăminte cu cel puțin jumătate, iar a celei de aluminiu, cu cel puțin 30%, în 28 de orașe din cinci regiuni.
Până în iulie, Tianjin-ul, unul din cele mai aglomerate porturi ale națiunii, nu va mai putea manipula cărbune, transporturile fiind deviate către Tangshan, la 130 km nord, ceea ce ar duce la mutarea unor volume mari de transport de cărbune dinspre domeniul rutier înspre calea ferată.
Tianjin, al doilea mare port al Chinei, este centrul-cheie pentru tranzacționarea a 100 de milioane de tone de cărbune venit pe mare anual, dar și pentru rutele spre sud, spre Mongolia Interioară, conform raportului.
Până în septembrie, în porturile din provincia Hebei nu ar mai fi permis transportul de cărbune spre nave.
Din cauza reducerilor anunțate pe o perioadă de trei luni, măsurile ar duce la o scădere a producției de oțel anuală de 8%, în timp ce producția de aluminiu s-ar diminua cu 17%, potrivit calculelor Reuters.