Acasă » Electricitate » Distribuţie » Chinezii și Electrica, posibili cumpărători pentru activele Enel

Chinezii și Electrica, posibili cumpărători pentru activele Enel

20 august 2014
Distribuţie
energynomics

Potrivit unor surse citate de cotidianul Bursa, grupul italian Enel ar fi primit o solicitare din partea unor grupuri din China de a permite accesul la camera de date ale activelor Enel din România. Solicitări de acest tip ar fi venit și din partea Electrica pentru fostele filiale privatizate către Enel, mai spune cotidianul pe baza informațiilor provenite pe canale neoficiale.

Din contractul de privatizare reiese că statul român are drept de preempţiune pentru preluarea controlului entității care a rezultat din Electrica Muntenia Sud, organizație ce distribuie cu energie inclusiv capitala București. Enel a declinat să ofere o confirmare sau infirmare a acestor informații.

Pe piața energiei din România unii cred că Enel va vinde cu siguranță către entități din China, pe când alții consideră că o astfel de intrare a Chinei într-un domeniu cu un monopol natural în România nu se va întâmpla. Sensibilitățile privesc modul de a face afaceri în acest domeniu pe care chinezii l-ar putea adopta, adică nu doar intrări de capital din China, dar și echipamente și lucrători care ar putea disloca locurilor de muncă ale românilor, cu riscul de a slăbi calitatea serviciilor de distribuție și furnizare.

Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Bursa că firma chineză a cerut detalii despre contractele de concesiune a rețelei de distribuție deținută de Enel, și despre tarifele de distribuție.

Enel vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din acţiunile Enel România.

Vânzarea ar putea fi întârziată de dosarul de la Tribunalul de Arbitraj Internațional de la Paris dintre statul român și Enel, în care guvernul solicită o sumă de aproape 522 milioane de euro, sunt de părere o serie de analiști din domeniu, însă Enel nu crede în această afirmație.

Enel gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%) şi care vând aproximativ 9TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii. În 2013, companiile Enel din România au avut venituri de 1,118 miliarde de euro şi un profit operaţional de 289 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *