Acasă » Electricitate » Chirica: Proiectele pe termen lung cu energie curată vor genera circa 20.000 de locuri de muncă

Chirica: Proiectele pe termen lung cu energie curată vor genera circa 20.000 de locuri de muncă

15 martie 2024
Electricitate
energynomics

Proiectele strategice pe termen lung care vor asigura securitatea energetică a României cu energie curată vor genera circa 20.000 de locuri de muncă în perioada în care se realizează, a declarat, joi, într-o conferință de specialitate, Teodor Chirica, preşedintele Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica.

El a făcut referire la retehnologizarea Unității nr.1 de la Cernavodă, proiectul Unităților 3 şi 4, precum şi la realizarea proiectului reactoarelor modulare mici (SMR).

„Proiectele strategice pe termen lung vor asigura securitatea energetică a României cu energie curată, în condițiile în care dependența energetică este inclusă în securitate. Mă refer la retehnologizarea unității nr. 1 de la Cernavodă – această unitate îşi va dubla durata de viață la costul sub 50% a unui bloc nou, adică în loc să-l dezafectăm, să-l demolăm, îi mai dăm o viață. De asemenea, mă refer la proiectul Unităților 3 şi 4 de la Cernavodă şi la proiectul reactoarelor modulare mici (SMR). Deja avem o experiență în realizarea acestor proiecte. Suntem foarte interesați să avem un lanț de aprovizionare foarte solid, adică să se poate lucra şi în zona de inginerie şi în zona de construcții-montaj şi în zona de fabricație – şi acolo e nevoie de ingineri. Aceste proiecte vor genera circa 20.000 de locuri de muncă, asta în perioada în care se şi realizează”, a menționat Teodor Chirica, în cadrul celei de-a II-a ediții a POLI EnergyFEST, organizat la Politehnica Bucureşti, conform Agerpres.

El şi-a exprimat speranța că vor fi lansate şi alte proiecte.

„Proiectul reactoarelor mici modulare (SMR) de la Doiceşti va asigura circa 200 de locuri de muncă permanente şi vor mai fi job-urile în perioada de construcții, montaj şi în zona de fabricație. Ideea de hub energetic poate deveni o realitate, inclusiv în ceea ce priveşte formarea de noi specialişti”, a mai spus Chirica.

Preşedintele Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica a menționat că „sunt 2.700 de colegi care lucrează la Nuclearelectrica fie la centrala de la Cernavodă, fie la fabrica de combustibil nuclear sau în sediul central din Bucureşti sau în filialele companiei – filiala Nuclearelectrica Serv la Cernavodă şi filiala Feldioara preluata recent şi care are drept obiect de a face prelucrare/procesarea uraniului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *