ANRE a elaborat și va elabora noi reglementări, astfel încât în domeniile energiei electrice și gazelor să fie avute în vedere concurența, transparența și nediscriminarea, a declarat Dumitru Chiriță – Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, în cadrul Energy Strategy Summit, eveniment organizat de energynomics.ro.
”Am încercat ca în activitățile cu caracter monopolist reglementările pe care le-am adoptat pentru actuala perioadă de reglementare, care a început în 2019, mă refer la activitățile de transport și distribuție pentru energie electrică și gaze naturale, să aibă la bază tarife care să fie cât de cât stabile, nefluctuante, să nu mai influențeze piața și prețurile la consumatorul final și, totodată, să fie fundamentate pe costuri justificate și să aibă în vedere o dezvoltare durabilă”, a declarat Chiriță.
Reglementările adoptate au în vedere ca dezvoltarea rețelelor de distribuție și transport de energie electrică și gaze să se bazeze pe o sumă care să nu fie mai mică decât aceea care rezultă din valoarea neamortizată. Ceea ce înseamnă că pentru perioada actuală de reglementare, în cazul energiei electrice, suma respectivă este cu peste 1 miliard de lei mai mare decât dacă ar fi fost luată în calcul valoarea neamortizată.
În vederea monitorizării investițiilor în rețelele de transport și distribuție de energie electrică s-au construit două direcții de specialitate care pot interveni atunci când investițiile nu sunt realizate.
”Din fericire, operatorii au înțeles cu toții să se angajeze la acest parcurs și în final sper să avem cu toții de câștigat, în special consumatorul”.
ANRE și guvernul vor face un inventar al capacităților de producție. Pe site-ul dispecerului național apar capacități de putere instalată de 24.000 MW. ”Din păcate, cea disponibilă nu depășește cu mult 14.000 MW. Sunt foarte mulți MW care trebuie scoși din licență, și de aici înainte să vedem ce capacități se pot dezvolta și unde”, a mai spus Chiriță.
Pentru stimularea unor noi investiții în capacități de producție, ANRE a înaintat Parlamentului o propunere pe baza căreia cei interesați să investească să poată tranzacționa energie electrică încă din perioada emiterii avizului tehnic de racordare (ATR). ”Prin această măsură se accesează mai ușor finanțarea necesară acestor capacități”.
Liberalizarea gazelor a venit într-un moment nepotrivit
Momentul 1 aprilie 2017, când s-a decis liberalizarea gazelor naturale, a fost unul nepotrivit, susține Chiriță. ”România nu avea adoptat un cod al rețelei, nu avea adoptate reglementări de tranzacționare care să aibă la bază concurența, transparența și nediscriminarea și practic ne-am aflat în situația în care cei doi producători din România, împreună cu importul, au realizat o competiție de creștere a prețului, și în nici un caz o competiție în beneficiul utilizatorului final și a sectorului. La sfârșitul anului trecut am reușit să adoptăm codul rețelei, astfel încât toți participanții la piață să poată tranzacționa gazele concurențial și nediscriminatoriu”.
Înmagazinarea de gaze trebuie să crească cu 3 miliarde de metri cubi
Au fost emise două ordonanțe care au lăsat în piața liberă doar consumatorii non-casnici, în zona reglementată fiind păstrate doar zona CET-urilor și cea a consumatorilor casnici.
”Suntem în situația în care avem piața pentru ziua următoare, piața intrazilnică și piața de echilibrare -care este în responsabilitatea Transgaz. Însă toate aceste reglementări nu sunt suficiente pentru a avea o piață funcțională. Pentru ca lucrurile să fie finalizate în condiții optime, apreciez că trebuie crescută capacitatea de înmagazinare de gaze cu cel puțin 3 miliarde de metri cubi”.
Astfel vor fi garantate atât funcționarea optimă a pieței, cât și aprovizionarea cu gaze pe timp de iarnă.
ANRE e deschisă dialogului
”Vreau să vă asigur că vom fi disponibili pentru dialog cu toți operatorii interesați în ceea ce înseamnă emiterea de reglementări și, împreună cu guvernul și parlamentul, să corectăm legislația, astfel încât să creăm condiții pentru sectoarele pe care le reprezentați”, a conchis Chiriță, adresându-se celor peste 120 de reprezentanți ai mediului de afaceri care au participat la Energy Strategy Summit 2019.
Oare cine a gandit si pus in practica toate deciziile privind gazele naturale , pana acum ? nu e frumos sa lovesti in cei care ti-au asigurat postul de presedinte ANRE.
Pingback: Energy Strategy Summit 2019 – Viitorul este deja aici!