Acasă » Petrol și Gaze » Chirițoiu: Ar trebui să existe un mecanism de compensare pentru BRM

Chirițoiu: Ar trebui să existe un mecanism de compensare pentru BRM

4 iulie 2017
Furnizare
Bogdan Tudorache

Trecerea ringului gazelor de la Bursa Română de Mărfuri (BRM) la piața OPCOM ar trebui să includă un mecanism de compensare, susține Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. ”Am fost de acord să avem o singură bursă de electricitate pentru a concentra lichiditatea”, spune Chirițoiu, explicând că la gaze nu se poate face același lucru, întrucât ambele piețe sunt funcționale.

”Ar trebui să existe un mecanism de compensare…e o diferență între electricitate și gaze”, spune Chirițoiu, explicând pentru energynomics.ro că mecanismul ar putea consta în partajarea tipului tranzacțiilor între cele două burse – o idee proprie care nu a fost însă discutată cu ministerele de resort.

În plus, dacă se merge pe ideea unei singure burse de gaze, există riscul creșterii tarifelor platformei de tranzacționare, dar și un ”monopol leneș”.

”Am o anumită frustrare: după atâția ani nu există suficiente instrumente financiare …pe piața de electricitate”, a spus Chirițoiu.

Contactat de energynomics.ro, Victor Ionescu, directorul pieței OPCOM, nu a dorit să facă vreun comentariu referitor la preluarea ringului gazelor, explicand că orice comentariu i-ar excede mandatul asumat.

Deocamdată BRM își poate continua activitatea de tranzacționare a gazelor naturale până la toamnă, când este preconizat ca OPCOM, bursa pieței de electricitate, să obțină și ringul gazelor, în urma respingerii de către Camera Deputaților și a retrimiterii către Comisiile de specialitate a proiectului de modificare a legii gazelor, prin care OPCOM ar fi primit exclusivitate pe o piață a gazelor unde nu a fost activă.

Comisia de Industrii din Camera Deputaților a modificat Legea 64 introducând un ring exclusiv al gazelor dedicat bursei de eletricitate OPCOM, organism autonom controlat de stat prin intermediul operatorului de transport al electricității, Transelectrica. Deputații au respins în plen proiectul săptămâna aceasta și l-au retrimis la Comisie, promițând rediscutarea lui în circa două săptămâni. ”Însă Parlamentul intră în vacanță în perioada iulie-august, iar cum în programul de guvernare este prevăzută modificarea Legii 123 în toamnă – probabil până în noiembrie- ne așteptăm ca și prevederile referitoare la ringul gazelor să fie adoptate până atunci”, au spus surse din piață.

Oficialii BRM spun că s-au adresat reprezentanților Comisiei Europene, care au blamat posibila translație a pieței gazelor, o mișcare caracterizată ca fiind anticoncurențială atât de jucătorii din piață, cât și de asociațiile profesionale.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *