Consiliul Concurenței este de acord cu existența unei singure burse de gaze în România, cu condiția ca aceasta să fie funcțională și să îndeplinească toate criteriile de transparență, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
„Suntem de acord cu existența unei singure burse de gaze, atâta vreme cât aceasta este funcțională și respectă toate criteriile de transparență”, a spus Chirițoiu, citat de Agerpres.
Comisia pentru industrii din Camera Deputaților a votat marți, 16 mai, un amendament la Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență 64/2016, potrivit căruia singura bursă licențiată pentru tranzacția de gaze naturale va fi OPCOM. Acest lucru a stârnit reacții în piață, întrucât, momentan, singurele tranzacții cu gaze se realizează pe Bursa Română de Mărfuri (BRM).
Totodată, potrivit unei scrisori transmise Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților de către Directoratul General pentru Energie (DG Energy) din cadrul Comisiei Europene, existența unei singure burse poate aduce beneficii în ceea ce privește funcționarea pieței, însă acest lucru trebuie corelat cu interesul de a avea concurență între platformele de tranzacționare.
„Concentrarea tranzacționării de gaze 100% pe OPCOM nu este recomandată, în condițiile în care pe BRM există în prezent o mai mare lichiditate. Într-adevăr, concentrarea lichidității într-un singur loc poate avea efecte benefice asupra funcționării pieței, însă acest lucru trebuie să fie corelat cu interesul de a permite concurența între platformele de tranzacționare, concurență care în sine ar putea contribui la îmbunătățirea condițiilor pentru a avea tranzacții eficiente și lichide. Acordarea acestor drepturi exclusive către OPCOM poate ridica probleme de concurență”, se arată în scrisoarea transmisă de DG Energy pe data de 16 mai.
Joi, Chirițoiu declarase că nu ar fi oportună eliminarea din piață a BRM, atâta vreme cât aceasta este momentan singura platformă unde se realizează tranzacții cu gaze naturale.
Miercurea trecută, Comisia pentru industrii din Camera Deputaților a remis un comunicat în care precizează că a finalizat marți proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței privind modificare Legii gazelor, iar printre prevederi se numără și existența unui operator unic pe piața angro de gaze naturale și de energie electrică, OPCOM, pe modelul vest-european, pentru a putea crește lichiditatea pieței.