Supraimpozitarea companiilor petroliere ar trebui să genereze beneficii pentru societate în viitor, pentru consumatorii și contribuabilii români și nu să meargă în conturile statului, de unde banii să dispară, adică să fie folosiți pentru acoperirea deficitelor, a declarat, pentru Energynomics, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Guvernul a decis să supraimpoziteze profiturile companiilor din petrol și gaze printr-o taxă ”de solidaritate” care se pare că omite cel mai important jucător local, OMV Petrom. Compania are nevoie de investiții pentru a lua decizia finală asupra proiectului extragerii gazelor din Marea Neagră, decizie anunțată pentru această vară.
OMV Petrom a emis un raport către investitori potrivit căruia menționa că grupul prezent în România se așteaptă ”să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului.” Ulterior, Ministerul Finanțelor a remis presei un comunicat conform căruia ”contribuția de solidaritate se datorează și de către părțile afiliate”, care ar putea sugera că și OMV Petrom ar putea fi suprataxată.
”Prima discuție trebuie să plece de la realitatea anului 2022, care se va prelungi și în 2023, probabil, și anume că s-au creat conjunctural niște supraprofituri. În astfel de situații, în mod normal, pentru orice supraprofit care este realizat pe spinarea unor consumatori, este natural să existe o anumită reîntoarcere, ca și efect – nu vorbesc neapărat de bani – la nivelul celor care au contribuit la această situație conjuncturală – deci nu putem să îl punem pe seama unui management extraordinar, pe baza unei pregătiri –e o chestie conjuncturală. Din acest punct de vedere, consider că pentru momente conjuncturale, banii care s-au obținut conjunctural nu trebuie să meargă toți la acționari, indiferent că e privat sau de stat, și că trebuie, într-o formă sau alta, să se întoarcă, cel puțin parțial, și în societate”, a spus el.
”Al doilea aspect, legat de acele declarații care au fost astăzi – ele sunt în conformitate cu legislația în vigoare. Nu discutăm de o rea – voință, de o fofilare, ci discutăm de o aplicabilitate a legii. Nu trebuie să depășim un element foarte important – suveranitatea legii. Așa cum a fost scrisă, ea trebuie aplicată. Și, dacă se îndeplinesc acele condiții, sau dacă nu se încadrează, trebuie să aplicăm legea”, a adăugat analistul.
El consideră că Guvernul ar fi putut emite încă din decembrie 2022 o ordonanță care să plece de la necesitățile specifice ale industriei energetice în 2022 și următorii ani și să retransmită către investiții supraprofiturile.
”Guvernul ar fi putu emite o ordonanță care să catalizeze toate supraprofiturile nu la bugetul de stat, unde nu știm ce se întâmplă cu banii – și cea mai clară situație este suprataxarea producătorilor de gaze din 2013 și până în prezent, unde banii au dispărut și nu s-a întâmplat nimic, ci o catalizare către acele zone în care societatea, consumatorii, ar beneficia în viitor”, a mai afirmat analistul.
Această abordare ar fi taxat companiile doar în cazul în care nu ar fi fost realizate investiții din supraprofituri. El a oferit exemplul rafinăriilor, unde ”suntem în situația în care importăm tot biocombustibilul”, și unde ar fi putut fi oferite stimulente pentru dezvoltarea producției locale .
”Important este să gândim un mod în care societatea să fie beneficiară”, a adăugat el, la întrebarea legată de efectele asupra eventualei decizii de investiții în Neptun Deep.
”În momentul în care banii ăștia se duc într-un cont, și știu că s-au mai dus taxe de cogenerare, taxe de supraproducție pe gaze, taxe peste taxe, și tot au dispărut, nu mă încălzește cu nimic această supraimpozitare”.
El nu crede că supraimpozitarea ar avea ca nou efect majorarea prețurilor către consumatori.
”Dacă discutăm de supraimpozitarea anului 2022 nu putem să vorbim de o creștere a prețului, pentru că deja anul s-a încheiat, nu mai poate avea un efect retroactiv. În ceea ce privește efectul viitor, pentru că vorbim de o supra-supra impozitare, nu cred că ea se va duce în creșterea prețurilor, pentru că prețurile sunt deja foarte mari și nu mai există marjă din partea consumatorilor. Noi majorări de prețuri ar însemna scăderi de volume, care se reflectă mult mai puternic în bilanț decât o creștere a prețului”.