Acasă » Interviuri » Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Suntem în centrul tranziției către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Suntem în centrul tranziției către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon

26 martie 2021
Interviuri
energynomics

De mulți ani, piața de petrol și gaze din România suferă o lovitură după alta, pe măsură ce legislația locală se schimbă rapid și nu întotdeauna în bine, pe măsură ce obiectivele europene pun tot mai multe greutăți pe sectorul de petrol și gaze, cu prețurile internaționale care au variat de la sub 17 dolari pe baril până la peste 74 de dolari pe baril. În același timp, noile tehnologii au ajutat grupul să își îmbunătățească performanțele operaționale; activitățile pe scară largă și sinergiile, de la Upstream, până la Downstream, procesare și generare de energie electrică, au determinat stabilitate și rezultate financiare puternice (acțiunile câștigă peste 50% din februarie 2016!). Cu toate acestea, cel mai mare proiect al OMV Petrom a fost amânat timp de câțiva ani și pare acum mai aproape ca niciodată – decizia finală de investiție pentru Neptun Deep. Va fi 2021 anul OMV Petrom? Am discutat cu doamna Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Stimată doamnă Christina Verchere, cât de mult (sau de puțin) s-a schimbat peisajul economiei românești în ultimii ani, din perspectiva dumneavoastră, în calitate de companie lider în petrol și gaze din regiune?

Două din aspectele care au contat pentru mine acum trei ani, când am preluat această funcție la OMV Petrom, au fost potențialul care decurge din faptul că România este o economie cu o creștere rapidă și rolul companiei în economie. Dacă ne uităm în urmă, în ultimii cinci ani, înainte de pandemie, România a înregistrat o creștere anuală a PIB de 4,5% și unul dintre cele mai scăzute PIB-uri pe cap de locuitor din UE. Pandemia a condus la o contracție economică de 3,9% în 2020, fiind totuși mai mică decât estimările anterioare.

În același timp, agenda pentru tranziția energetică a căpătat o mare amploare în ultimii ani și a deschis noi oportunități pentru prosperitate economică. Uniunea Europeană a pus la dispoziție fonduri pentru perioada 2021-2027 destinate atingerii obiectivelor climatice pentru 2030 și asigurării unui nou model de dezvoltare economică.

În plus, România are o oportunitate unică de a-și valorifica resursele de gaze naturale. Acestea joacă un rol fundamental în tranziția energetică, precum și în creșterea economică. Pentru a debloca gazele din Marea Neagră, sunt necesare investiții de până la 16 miliarde USD. Dacă ne uităm doar la Neptun Deep, am investit deja 1,5 miliarde USD, în timp ce pentru faza de dezvoltare, se estimează investiții de ordinul mai multor miliarde. Ar fi cel mai mare proiect de investiții private din ultimii 30 de ani.

România se află în fața unei uriașe oportunități de a-și remodela infrastructura, sectorul energetic, sectorul transporturilor și economia, în ansamblu. Tranziția energetică ar putea deschide calea spre creșterea economică, reflectată în cele din urmă într-un nivel de trai mai bun.

Există oportunități neexploatate în România pentru OMV Petrom?

Agenda privind schimbările climatice a accelerat trecerea către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon și, în calitate de companie energetică, ne aflăm în centrul acestor transformări și suntem hotărâți să sprijinim tranziția energetică. Este un proces pe care l-am început deja și care deschide noi oportunități pentru afacerea noastră. Reziliența afacerii depinde de capacitatea noastră de a ne ajusta gama de produse și modelul de afaceri, pentru a veni în întâmpinarea cererilor în schimbare ale clienților noștri.

Gazele naturale au o contribuție foarte importantă, deoarece sunt un element cheie pentru o tranziție energetică de succes în România. Reprezintă o soluție mai curată și fiabilă, cu aplicabilitate ridicată în numeroase sectoare, de la încălzire și electricitate la transport. Dacă ne uităm doar la sectorul energiei electrice, observăm un potențial ridicat de reducere a emisiilor de carbon, întrucât centralele electrice pe gaze generează de 2,5 ori mai puține emisii de carbon decât cărbunele. Asta înseamnă că dacă trecem la centrale electrice pe gaze putem genera o reducere anuală de aproximativ 60% a emisiilor de CO2 din sectorul energiei electrice. Știința și tehnologia deschid noi domenii pentru utilizarea gazelor naturale, cum ar fi hidrogenul, dar ne uităm în același timp și la gradul de fezabilitate.

De asemenea, evaluăm noi oportunități de business care vin în completarea activităților noastre curente, precum panourile fotovoltaice și facilitățile de încărcare pentru mașinile electrice.

În afară de legea offshore, care sunt cele mai presante nevoi pe care un grup ca OMV Petrom consideră că autoritățile publice (guvernul, parlamentul) le-ar putea aborda anul acesta?

Ar trebui să ne uităm la aceste nevoi din două perspective: provocările pe care le aduce tranziția energetica și viitorul industriei de țiței și gaze din România.

Ca și companie energetică hotărâtă să contribuie la succesul tranziției energetice, pregătim și analizăm potențiale proiecte pentru a produce energie curată. Unele dintre aceste proiecte ar putea beneficia de mecanismele de finanțare ale Uniunii Europene pentru tranziția energetică. Pentru a dezvolta mai departe aceste proiecte, avem nevoie de cadru de reglementare pentru liniile de finanțare. Dezvoltarea de astfel de proiecte ar permite României să valorifice potențialul pe care îl reprezintă gazele naturale și deșeurile din agricultură, acestea din urmă putând fi utilizate ca materie primă. Este o oportunitate care trebuie luată în considerare, în condițiile avansului altor țări din regiune în ceea ce privește depunerea de proiecte.

România produce petrol și gaze de foarte mult timp, iar sectorul Upstream are o contribuție considerabilă în economia națională. Vorbim despre o industrie care angajează direct și indirect zeci de mii de oameni și care aduce anual venituri importante la bugetul de stat.

Pentru a continua să genereze valoare pentru economia românească, cadrul fiscal și de reglementare ar trebui să asigure condiții competitive și fiabile pentru investitori și o piață liberalizată a gazelor, în conformitate cu legislația UE. Concurența pe piața gazelor este de maximă importanță atât pentru producători, cât și pentru consumatori.

Un alt subiect important este digitalizarea sec­torului upstream și mă refer în special la datele clasificate, pentru care nu putem folosi tehnologia cloud. În timp ce industriile din alte țări progresează datorită digitalizării, noi rămânem cu mult în urmă și riscăm să devenim depășiți. Aceste date sunt valoroase numai dacă le putem interpreta folosind noi tehnologii specifice.

În vremuri de criză, cum au fost în ultimii ani, se așteaptă ca managerii să facă mai mult cu mai puțin. Când au succes, organizația devine mai agilă și mai adaptată. Există anumite domenii de îngrijorare pentru dvs. dacă veți fi nevoiți să continuați o astfel de abordare cu OMV Petrom?

Avem o experiență bogată în gestionarea cu succes a crizelor și cred că rezultatele noastre din 2020 au dovedit acest lucru încă o dată. Desigur, ceea ce am văzut în ultimul an nu seamănă cu alte crize cu care s-a confruntat industria, dar am reușit să ținem pasul cu evoluțiile și să îndeplinim așteptările tuturor părților interesate. A presupus un efort uriaș din partea echipelor OMV Petrom, efort care continuă și anul acesta la aceeași intensitate, pentru a asigura aprovizionarea cu energie. Oamenii se așteaptă să aibă căldură și electricitate în casele lor, se așteaptă să își poată alimenta mașinile, iar noi suntem aici pentru a furniza aceste produse.

Cred că o parte din noile modalități de lucru introduse anul trecut vor fi adoptate definitiv, și anume digitalizarea, orarul flexibil sau lucrul de la distanță. Căutăm continuu soluții pentru a ne adapta abilitățile la noua eră digitală și agilă, dar și pentru a menține nivelul de angajament al oamenilor noștri. Am creat Academia digitală, o platformă prin care oamenii noștri au acces la instrumentele digitale de învățare și, de asemenea, am folosit resurse externe pentru a ne adapta mai bine lucrului la distanță. Comunicarea este esențială în timpul crizelor, de aceea am crescut numărul de transmisii live pentru angajați și am îmbunătățit instrumentele noastre de comunicare internă, pentru ca oamenii să fie în legătură cu echipa de management. De asemenea, avem întâlniri săptămânale cu echipa de gestionare a crizelor, astfel încât să putem urmări îndeaproape toate noile evoluții și să ne adaptăm în consecință într-un termen foarte scurt.

Care sunt cele mai promițătoare domenii de dezvoltare pentru OMV Petrom în următorul deceniu? Fac parte din activitatea de bază tradițională sau există activități diferite care ar putea transforma OMV Petrom în ceva diferit (mai mult accent pe energie electrică, CCUS – captarea carbonului pentru utilizare si stocare, hidrogen, mobilitate electrică, vânzări cu amănuntul în benzinărie …)?

Strategia noastră include creșterea în Marea Neagră și o poziție mai puternică pe piața energetică regională. Regiunea Mării Negre este foarte promițătoare, iar experiența noastră de 40 de ani de operare în offshore-ul românesc reprezintă un avantaj competitiv. Ne-am consolidat prezența în regiunea Mării Negre intrând în proiecte de explorare în Bulgaria și Georgia și am semnat, de asemenea, un memorandum de cooperare în Ucraina.

Credem că răspunsul la mobilitatea clienților noștri este un mix de carburanți și soluții alternative combinat cu o experiență îmbunătățită în stațiile noastre. De aceea, ne concentrăm pe proiecte care ne ajută să obținem produse mai curate – anul trecut am crescut capacitatea de amestec de bio-combustibili în rafinăria noastră -, dar și pe răspunsul la cerințele în schimbare ale clienților noștri. Am început să instalăm puncte de reîncărcare pentru mașini electrice și estimăm că le vom avea în 40 de stații până la sfârșitul acestui an. Avem un program ambițios de modernizare pentru întreaga rețea Petrom: aproximativ 400 de stații de alimentare din zone rurale și urbane vor fi renovate atât în interior, cât și în exterior și vor include magazinele de proximitate MyAuchan. În plus, soluțiile de plată la pompă cu cardul și telefonul mobil vor fi implementate în cinci stații pilot, cu benzi rapide pentru alimentare.

Așa cum am mai spus, evaluăm noi oportunități de afaceri care vin în completarea activităților noastre, cum ar fi proiectele fotovoltaice, biocombustibilii și GNL-ul și ne uităm la noi tehnologii precum CCS – captarea carbonului pentru stocare, CCU – captarea carbonului pentru utilizare și hidrogen.

UE pare hotărâtă să nu sprijine gazele naturale ca soluție pentru tranziția energetică. Ce va însemna acest lucru pentru industria de petrol și gaze din România și Europa (prețuri mai mari, dificultăți în aprovizionare, mai multe importuri)?

Pe măsură ce dezbaterea publică referitoare la rolul gazului în tranziția energetică se intensifică, trebuie să avem în vedere și faptul că este nevoie de abordări locale personalizate din cauza diferențelor regionale, în funcție de disponibilitatea resurselor și de intensitatea carbonului în rețeaua de electricitate sau încălzire.

Credem că gazele naturale joacă un rol cheie pentru tranziția cu succes a României către un sistem energetic mai curat și de încredere.

Politica Uniunii Europene s-a dovedit adesea eficientă în timpul crizelor. De exemplu, conceptul de Uniune Energetică a permis adoptarea unei legislații solide pentru a crea o piață de gaze naturale lichide și pentru a finanța proiecte cheie de infrastructură, în special în Europa de Est, și aici mă refer la BRUA. Odată ce coridorul sudic va fi finalizat, acesta va permite interconectarea piețelor izolate și fragmentate care depindeau de o singură soluție de aprovizionare cu gaze naturale de import. Abundența gazelor naturale din regiune înseamnă că s-a estimat că gazul va avea o contribuție esențială la securitatea energetică și la tranziția energetică.

Prin urmare, politicile publice au un rol cheie în gestionarea provocărilor majore în favoarea consumatorilor. O piață a gazelor lichide și o concurență în creștere înseamnă vești bune pentru consumatori, deoarece înseamnă că aceștia au opțiuni.

_____________________________________________

Articolul a apărut inițial în numărul din martie 2021 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Un comentariu la „Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Suntem în centrul tranziției către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *