Neptun Deep va contribui la tranziția energetică din România, asigurând în același timp continuitatea aprovizionării cu energie și va sprijini creșterea economică a țării, a declarat, pentru Energynomics, Christina Verchere, CEO, OMV Petrom. Producția estimată de gaze naturale a proiectului este echivalentă cu aproximativ de 30 de ori cererea anuală actuală a circa 4,3 milioane de gospodării. Prin deblocarea descoperirilor din Marea Neagră, România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE și va contribui la securitatea aprovizionării regiunii, a mai spus Christina Verchere.
Care sunt pașii următori după luarea deciziei finale de investiție pentru Neptun Deep, din punct de vedere financiar, dar și în ceea ce privește lucrările de proiectare, achiziții și construcție?
Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din apele teritoriale românești ale Mării Negre. Împreună cu partenerul nostru Romgaz vom investi până la 4 miliarde de euro în faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Proiectul va contribui la tranziția energetică din România, asigurând în același timp continuitatea aprovizionării cu energie și va sprijini creșterea economică. Așadar, suntem foarte hotărâți să concretizăm acest proiect. Am luat decizia finală de investiție pentru Neptun Deep în luna iunie a acestui an și am primit aprobarea planului de dezvoltare de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale la începutul lunii august. Confirmarea planului de dezvoltare a deschis calea către faza de implementare tehnică. Imediat după aceea, am anunțat semnarea contractului principal pentru dezvoltarea infrastructurii Neptun Deep cu compania Saipem.
Saipem va executa lucrări de inginerie, achiziții și construcții în valoare de 1,6 miliarde euro. Contractul include, de asemenea, testarea și punerea în funcțiune a stației de măsurare a gazelor și a secțiunilor de lângă țărm și de pe uscat ale conductei de producție a gazelor, care vor fi construite de alți contractori. Vom continua să avansăm în procesul de achiziții, alte câteva contracte urmând a fi atribuite în acest an.
Când va începe construcția proiectului și ce măsuri de securitate au fost luate?
OMV Petrom operează în Marea Neagră de peste 40 de ani – aproximativ 15% din producția noastră actuală provine din această zonă. Desigur, monitorizăm îndeaproape situația și suntem în dialog permanent cu autoritățile române în acest sens. Un fapt foarte important este că proiectul se află în apele teritoriale românești, iar România este țară membră NATO.
Lucrările de construcție sunt planificate pentru mijlocul acestui deceniu.
Care este semnificația Neptun Deep pentru companie, investitori și statul român?
Neptun Deep este un proiect strategic pentru noi și pentru România. Când vorbim despre impactul proiectului asupra țării, sunt trei domenii cheie pe care vreau să le evidențiez.
În primul rând, proiectul va consolida securitatea energetică a României. Vă dau un exemplu pentru a înțelege mai bine dimensiunea proiectului: producția estimată de gaze naturale este echivalentă cu aproximativ de 30 de ori cererea anuală actuală a circa 4,3 milioane de gospodării. România are potențialul de a deveni independentă în ceea ce privește gazele naturale, în prezent (2022) importurile reprezentând aproximativ 20% din cerere. În contextul geopolitic actual, accesul direct la resurse este fundamental. Mai mult, prin deblocarea descoperirilor din Marea Neagră, România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE și va contribui la securitatea aprovizionării regiunii.
În al doilea rând, dezvoltarea Neptun Deep va permite creșterea economică. Contribuția la bugetul de stat pe durata proiectului a fost estimată la aproximativ 20 de miliarde de euro.
În al treilea rând, gaze naturale au emisii reduse de carbon, astfel cantitățile extrase din Neptun Deep vor sprijini tranziția energetică. Trecerea la energia cu emisii scăzute și zero este un proces și, în timpul acestui proces, sectorul trebuie, de asemenea, să acopere nevoile tot mai mari de energie, în timp ce se construiesc noi surse de energie curată. Gazul natural joacă, de asemenea, un rol important în echilibrarea noilor surse regenerabile și are potențialul de a fi utilizat pentru soluții de mobilitate mai curate.
Gazele naturale se află în centrul strategiei noastre, deoarece le considerăm un factor cheie pentru o tranziție energetică de succes în România. Odată cu dezvoltarea Neptun Deep, intenționăm să creștem ponderea gazelor naturale în producția noastră de hidrocarburi la aproximativ 70%. Vom face acest lucru în timp ce ne vom spori investițiile în soluții cu emisii scăzute și zero de carbon la valoarea cumulată de 3,7 miliarde de euro în perioada 2022-2030. Din această perspectivă, Neptun Deep este fundamental pentru strategia noastră. Este, de asemenea, o parte foarte importantă a călătoriei noastre spre decarbonare, care ne va permite să avem o amprentă de carbon semnificativ mai mică decât media industriei.
Mulți politicieni spun că gazul nu va ajunge la români, ce procent va fi dedicat pieței locale și prin ce mecanisme va fi asigurat?
În ceea ce privește consumul României, acesta este asigurat în principal de producția internă de gaze naturale. De-a lungul timpului, întreaga noastră producție de gaze a fost utilizată pentru a acoperi nevoile energetice ale țării. Cea mai mare parte a volumului de gaze naturale este pus pe piață, din care o parte este utilizată pentru producerea de energie electrică la Brazi.
Datorită proximității sale, România este o piață atractivă. Având în vedere că piața gazelor naturale funcționează la scară europeană, explorăm în mod activ toate opțiunile disponibile în cadrul Uniunii Europene.
Cum s-a schimbat costul materiilor prime în ultimul an (ani) și cum a afectat acest lucru costul total al Neptun Deep? Care este diferența de costuri dintre o instalație onshore și una offshore (E&P)?
Începând din anul 2021, costul per sondă forată a crescut și am asistat la o tendință ascendentă a costurilor pentru electricitate, combustibili și anumite materiale (de exemplu, oțel, produse chimice), ceea ce, coroborat cu discounturile din ce în ce mai mici oferite de furnizori, în urma revenirii prețului petrolului, a dus la tarife zilnice mai mari.
În ceea ce privește dezvoltarea proiectului Neptun Deep, în ciuda acestei creșteri a costurilor din industria noastră, am reușit să menținem investițiile totale estimate în intervalul anunțat în decembrie 2021, când am lansat Strategia 2030. Anul acesta am reconfirmat estimarea noastră inițială pentru costurile totale de dezvoltare de până la 4 miliarde de euro, din care 2 miliarde euro de investiții (partea noastră), care reprezintă rezultatul eforturilor noastre intense în domeniul achizițiilor pentru a limita costurile în acest mediu inflaționist.
Costurile totale pentru offshore sunt mult mai mari decât pentru cele onshore, în special pentru apele adânci. De exemplu, costul unei sonde offshore în ape de mare adâncime este de obicei de peste 10 ori mai mare față de cele pentru sondele de pe uscat .
Ce părere aveți despre hidrogen în general și despre stocarea pe bază de hidrogen în special?
Credem că procesul de decarbonare include o multitudine de soluții, hidrogenul fiind una dintre ele. Anticipăm că, după 2030, hidrogenul și captarea și stocarea carbonului pot juca un rol important pentru OMV Petrom, dar și pentru clienții noștri. Hidrogenul se potrivește perfect strategiei noastre datorită potențialului său de decarbonare a gazelor naturale și ca soluție pentru industriile care nu pot fi ușor decarbonate.
Credem că România are potențialul de a dezvolta o industrie a hidrogenului albastru datorită resurselor sale de gaze naturale, dar și a zăcămintelor care nu mai produc petrol și gaze, care ar putea oferi opțiuni pentru stocarea CO2.
_____________________________________________
Interviul a apărut inițial în numărul din decembrie 2023 al Energynomics Magazine.
Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.