Sectorul energetic a trecut printr-un an extrem de dificil, însă a reușit să reziste, a afirmat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, la cea de-a opta ediție anuală a Spring Cocktail, un eveniment organizat de Energynomics.
”Anul trecut a fost unul plin de turbulențe și provocări, dar a fost totuși unul în care sectorul energetic a rezistat. Trebuie luăm în considerare că am văzut o scădere a prețurilor mărfurilor de 30-40% și, în același timp, o scădere a cererii. Pentru noi, au existat trei priorități. În primul rând, să ne asigurăm că angajații și clienții noștri sunt sănătoși. Totuși, rolul nostru fundamental în societate este să ne asigurăm că există energie; a trebuit să facem totul pentru a continua operațiunile, să ne asigurăm că spitalele și afacerile au energie, precum și toți ceilalți. Acest lucru nu este valabil doar pentru OMV Petrom, ci pentru toată industria energetică. Apoi – sănătatea financiară a companiei – atunci când are loc schimbare de asemenea anvergură a mediului de afaceri, trebuie să te asiguri că firma rămâne viabilă”, a spus Verchere. „A dat dovadă de reziliență și sunt foarte mândră de asta!”
”Sunt mândră că am reușit să rezistăm, să facem față perioadei volatile și cred că există noi oportunități”, a spus ea. ”Modul în care interacționăm, în care lucrăm, în care comunicăm unii cu alții s-a modernizat. Ne lipsește contactul uman, e adevărat, dar procesul de decizie este mult mai rapid, totul are loc electronic – așadar există și elemente benefice.
Urmărind tendințele pieței energetice globale, trebuie să ne asigurăm că există energie – azi, mâine și în viitor – și pentru aceasta trebuie să ne schimbăm.”
OMV Petrom reprezintă parte a soluției pentru tranziția energetică, iar gazul natural reprezintă o cale fundamentală de urmat în tranziția energetică a României. Gazul are o amprentă de carbon scăzută și poate ajuta la revenirea economiei și la asigurarea securității energetice.
”Vrem să mergem înainte în proiectul gazelor de la Marea Neagră și putem face acest lucru dacă va fi implementată o nouă legislație. Totodată, accesul la fonduri europene va fi crucial pentru tranziția energetică a României. Trebuie să ne asigurăm împreună că accesăm aceste fonduri. Motorul economic al acestora este foarte important pentru țară. Cred că tranziția energetică este un efort colectiv”, a mai spus ea.
În același timp, eficiența energetică reprezintă o oportunitate reală pentru România.
”Lucrăm împreună cu ONG-ul România Eficientă să vedem unde putem efectua schimbări în cadrul clădirilor, un lucru foarte provocator – să încercăm să le scădem consumul de energie. Cred că ar aduce beneficii economice în special în școli și spitale”.
Nivelul general de emisii de gaze cu efect de seră reprezintă și o preocupare internă pentru OMV Petrom. În 2020 compania a reușit să-și diminueze emisiile de gaze cu efect de seră cu 25% față de nivelul din anul 2010.
”Totodată, pe măsură ce consumatorul nostru evoluează, trebuie să ținem pasul cu cerințele în creștere ale acestuia. În ceea ce privește știința și tehnologia, hidrogenul, captarea și stocarea carbonului etc, trebuie să colaborăm pentru a avansa această agendă și în România.
Însă cel mai mult aș dori să vorbesc despre importanța gazului. Aceasta are cea mai scăzută amprentă de carbon din toți combustibilii fosili. Poate asigura tranziția către o intensitate mai scăzută a emisiilor de carbon. Dacă vom dezvolta resursele autohtone de gaze, România ar putea deveni cel mai mare producător din UE. Ar aduce prosperitate economică unei țări care are nevoie de așa ceva. Ar putea aduce mai multă securitate energetică. Toată lumea se așteaptă ca energia să fie acolo, dar dacă ai energia ta creezi o valoare economică crescută și pentru țară. Ținând cont de dezvoltarea politicilor din ultima perioadă, vorbim despre un mix de combustibili, nu doar de gaze naturale, ci și de hidrogen sau nuclear. Avem resursele, hai să le exploatăm! Să avem legislația adoptată, să mergem mai departe! Tranziția energetică reprezintă un efort colectiv, iar noi suntem aici pentru a ne aduce propria contribuție”, a conchis Verchere.
Conferința “Spring Cocktail 2021” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri AON România, Automobile Bavaria, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, ING Bank România, OMV Petrom, PeWeTe, Photomate, Siemens.
S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a urmări prezentările aproape 250 de persoane.