Acasă » Petrol și Gaze » Christina Verchere: Traiectoria tranziției energetice e clară – mai discutăm doar despre cel mai potrivit ritm

Christina Verchere: Traiectoria tranziției energetice e clară – mai discutăm doar despre cel mai potrivit ritm

28 martie 2025
Petrol și Gaze
energynomics

„Traiectoria tranziției energetice este stabilită”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, vorbind la Spring Cocktail, evenimentul emblematic anual organizat de Energynomics. „Dar dezbaterea a fost întotdeauna și va continua să fie despre ritmul potrivit pentru această tranziție”.

Verchere s-a adresat profesioniștilor din domeniul energiei, reuniți la Spring Cocktail, subliniind complexitatea contextului global actual și importanța strategiilor măsurate și adaptative. „Volatilitate, imprevizibilitate, complexitate – sunt cuvinte pe care le folosim tot timpul acum”, a spus ea. „Tehnologii diferite și economii diferite vor determina ritmul, piețe diferite în care ne aflăm vor influența ritmul, iar noi trebuie să fim prezenți pentru a sprijini ca tranziția să se întâmple.”

 

În grafic în ceea ce privește gazul natural

Referindu-se la strategia companiei perivind anul 2030, ea a subliniat schimbarea ponderilor în favoarea soluțiilor cu emisii scăzute și zero de carbon: „În 2030, când ne-am stabilit strategia pentru investiții în valoare de 11 miliarde de euro, 35% urma să se îndrepte către soluții cu emisii reduse și zero de carbon și 65% către soluții fosile”. În acest context, gazul joacă un rol crucial, a declarat Verchere, care a oferit și o actualizare cu privire la lucrările din cadrul proiectului offshore Neptun Deep: „Voi fi foarte sinceră – este un proiect fantastic”.

 

 

Dincolo de domeniul strict tehnic, Neptun Deep contituie o dovadă a capacității României de a realiza infrastructură energetică la scară largă, a subliniat Christina Verchere. „Este o schimbare pentru România… este vorba, de asemenea, despre a construi ceva la o asemenea anvergură în România și de a dovedi că se poate”, a spus ea, subliniind semnificația mai largă a proiectului. Ea a evidențiat, de asemenea, puternicul sprijin instituțional și industrial din spatele inițiativei: „Avem foarte mult sprijin din partea tuturor companiilor cu care lucrăm, a tuturor autorităților române – toată lumea este concentrată asupra acestui proiect.”

Ea a adăugat: „Platforma a plecat din Constanța, este la amplasament și se pregătește să înceapă forarea. Suntem în grafic pentru a extrage primele volume de gaze în anul 2027.”

 

Mai rapid în ceea ce privește energiile regenerabile

OMV Petrom a recalibrat mai multe componente majore ale strategiei sale pentru 2030. Compania și-a mărit capacitatea planificată de energie regenerabilă de la 1 GW la 2,5 GW și și-a extins portofoliul pentru a include atât proiecte solare, cât și eoliene. „Am anunțat că vom crește ritmul și mărimea proiectelor din domeniul energiei regenerabile”, a confirmat Verchere.

Biocombustibilii sunt un alt domeniu cheie, cu o investiție majoră în curs de desfășurare. „Am anunțat una dintre cele mai mari investiții în HVO și SAF în rafinăria Petrobrazi – 750 de milioane de euro – pe lângă hidrogenul verde.” Totuși, a explicat ea, „am făcut unele modificări – inițial am spus că vom ajunge la 350 000 de tone pe an până la sfârșitul deceniului și am schimbat această țintă la 250 000 de tone pe an”. Este un exemplu de adaptare la contextul tranziției energetice. Această abordare nuanțată și receptivă este necesară, a subliniat ea, pentru a evita ineficiențele. „Trebuie să fim capabili să adaptăm ritmul [… și] să veghem să nu avansăm prea departe prea repede pentru a evita să avem active care nu vor fi utilizate”.

În încheiere, ea a subliniat rezistența industriei. Într-o notă de optimism precaut, Christina Verchere a subliniat reziliența sectorului energetic: „Ne-am trezit într-o lume complicată. Dar industria noastră a mai cunoscut perioade de volatilitate. Știm cum să ne adaptăm. Pentru OMV Petrom, paharul este pe jumătate plin”.

Pentru al 11-lea an consecutiv, Energynomics a organizat Spring Cocktail, un eveniment cu un concept original dedicat schimbului de idei despre industria energetică din România. Ediția din acest an a fost susținută de partenerii noștri: AJ Brand, Elektra Renewable Support, Electrica Furnizare, EnergoBit, European Energy, Hidroelectrica, Nova Power and Gas, OMV Petrom, Photomate, Renomia Gallagher, Romgaz, Software Media WEBUS 4 ENERGY, Waldevar.

Cu această ocazie am lansat numărul 46 al revistei Energynomics, în care abordăm teme esențiale din sectorul energetic românesc, precum tranziția verde și nevoia de industrializare sustenabilă, oportunitățile economice din reconstrucția Ucrainei, liberalizarea pieței de energie, securitatea energetică și investițiile în regenerabile. Analizăm tendințele pieței din 2025, inclusiv impactul reglementărilor, digitalizarea și stocarea energiei. De asemenea, prezentăm proiecte majore de investiții și inovație tehnologică, alături de perspectivele colaborării internaționale în domeniul energiei.

„Investițiile sunt esențiale pentru a asigura un sistem energetic modern, sigur și sustenabil”, ne-a spus ​Mihaela Suciu, CEO DEER. Volker Raffel, CEO E.ON Romania, atrage atenția asupra necesității unei liberalizări rapide și eficiente a pieței de energie necesare pentru a evita o criză în lanț. Intervențiile statului în piața de energie prin schemele de plafonare au afectat mecanismele naturale ale pieței, iar companiile încă așteaptă rambursarea sumelor restante. „Extinderea rapidă este cheia pentru a răspunde cererii crescânde și pentru a ne menține competitivi”, ne-a spus ​CEO-ul DRI, Ivan Geliukh. DRI, divizia de energie regenerabilă a DTEK Group, accelerează investițiile în România și Europa Centrală și de Est, având deja 1,4 GW în operare și dezvoltare.

Autorități și manageri, companii și experți din toate sectoarele energetice apar de asemenea în noul număr Energynomics Magazine. Între aceștia Jürgen Ludwig, REPOM * Dan Prodan, Vienna Energy * Cosmin Ghiță, Nuclearelectrica * Dragoș Gavriluță, Green Tech International, Daniel Apostol, FPE, Laurențiu Urluescu, AFEER, Peter Stohr, Premier Energy Group, Alexandra Floricică, ProCredit Bank, Zsuzsa Bereschi, EY Romania, Mihai Necula, Naxxar Energy Romania, Olivian Savin, Nano Energies, Ioannis Kalapodas, European Energy, Claudiu Crețu, ELCEN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *