Acasă » Interes general » CIECH Soda a obținut acordul de mediu pentru construirea unei noi centrale în cogenerare de înaltă eficiență

CIECH Soda a obținut acordul de mediu pentru construirea unei noi centrale în cogenerare de înaltă eficiență

3 februarie 2021
Interes general
energynomics

CIECH Soda România a primit acordul de mediu pentru construirea unei noi centrale în cogenerare de înaltă eficiență, o etapă importantă în procesul de reluare a producției de sodă pe platforma chimică, a anunțat compania. Compania va finanța proiectul cu ajutorul fondurilor europene.

”Începând din septembrie 2019, când CIECH Soda România a fost nevoită să intre în stand-by pe termen lung în ceea ce privește producția de sodă calcinată (din cauza denunțării unilaterale a contractului de furnizare a aburului de către CET Govora, singurul furnizor de abur din Vâlcea, care a majorat succesiv prețul aburului cu 80% într-un interval mai mic de doi ani, cu mult peste nivelul fezabil, ceea ce a făcut ca menținerea producției să fie complet nesustenabilă), societatea din Râmnicu Vâlcea, cu sprijinul Grupului CIECH, a inițiat numeroase acțiuni pentru a pune bazele unei posibile reporniri a producției”, spun oficialii companiei.

Deoarece aburul industrial este un element indispensabil al producției de sodă calcinată, compania a elaborat planuri referitoare la construirea unei noi centrale în cogenerare în incinta proprie, care ar putea asigura pe termen mediu calitatea și volumul necesare de abur industrial în cadrul unui proces de producție care acordă atenție protecției mediului și care reprezintă un punct de plecare pentru dezvoltarea economică a județului Vâlcea.

Potrivit studiului de fezabilitate, pe care compania l-a finalizat în trimestrul al patrulea al anului 2020, într-un interval de aproximativ 3 ani, poate fi construită o nouă centrală în cogenerare pe terenul care aparține fabricii, asigurând bazele pentru repornirea producției de sodă în Vâlcea și contribuind la crearea a aproape 1.000 de locuri de muncă în județ.

„Studiile noastre arată posibilitatea unei reduceri a emisiilor de CO2 cu 275.000 de tone în producția de abur față de volumul emisiilor generate de fostul furnizor, iar acest lucru este încurajator în ceea ce privește continuarea dezvoltării planurilor. Desigur, aceste aspecte depind încă de luarea unor decizii finale de către toți factorii implicați, adică investitori și autorități, dar astăzi suntem cu un pas mai aproape de ideea că am putea relua activitatea de producție a sodei calcinate, reînnodând tradiția de peste 60 de ani de mândrie profesională în Vâlcea”, a declarat Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România.

Activitatea CIECH Soda România este în prezent redusă la 70 de angajați care sunt implicați în producția de silicat de sodiu lichid, cu ajutorul propriului generator de abur industrial de joasă presiune, în conservarea uzinei și în funcțiile de suport al activității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *