În ultima vreme în presa și-n politica din România s-au făcut o serie de comentarii despre situația financiară de la Oltchim și despre încercările repetate de găsire a unor investitori dornici să preia compania și s-o scoată din necaz. Mai mult, din 29 iulie, 715 angajaţi ai societăţii au fost trimişi în şomaj tehnic pentru două luni, cu indemnizaţie compensatorie de 80% din salariul de bază. Ministerul Economiei a reacționat la datele și informațiile vehiculate și a publicat un document pe site-ul instituției, în care se fac precizări despre situația financiară a companiei Oltchim.
Documentul arată că de la data intrării insolvenţă, cifra de afaceri a urcat de la 5,4 milioane de euro pe luna februarie, la 11,5 milioane de euro pe luna iulie. În aceeaşi perioadă de timp analizată, gradul de utilizare a capacităţilor funcţionale de producţie a crescut de la 6% în luna februrie, la 23.5% în luna iulie. Dacă se iau în considerare secțiile PVC și Monomer, gradul de utilizare a capacităților de producție ajunge la 30,4%. Conform aceluiași document, pierderile companiei s-au redus de la 4,1 milioane de euro în luna februarie, la 0,78 milioane de euro în iulie.
Și cifra de afaceri a companiei a avut parte de o evoluție bună. Dacă în al doilea semestru din 2012 cifra de afaceri a fost de 50,5 milioane de euro, în primul semestru din 2013 aceasta a urcat la 52 milioane de euro. În același interval de timp pierderile s-au redus de la 34 milioane de euro la 13 milioane de euro. Estimările realizate pentru cel de-al doilea semestru din 2013 arată că, în condiţiile finanţării minimale de 15 milioane de euro care se negociază în prezent, Oltchim va atinge o cifră de afaceri net superioară semestrului I 2013, iar pierderile vor fi complet eliminate.