Acasă » Electricitate » Hidro » Cinci consorţii interesate de intermedierea listării Hidroelectrica

Cinci consorţii interesate de intermedierea listării Hidroelectrica

21 ianuarie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

Cinci consorţii, din care fac parte JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Deutsche Bank, au depus oferte pentru intermedierea listării unui pachet de 15% din Hidroelectrica, au declarat pentru Mediafax surse din piaţa de capital. Hidroelectrica a confirmat printr-un comunicat informaţia.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor a expirat luni, ora 12:00. Desemnarea câștigătorului va fi anunțată după analiza condiţiilor înscrise de fiecare participant.

Unul dintre consorţii este format din banca americană JP Morgan, BRD și Societe Generale, iar Goldman Sachs a depus oferta împreună cu BCR și Erste.

Potrivit surselor, Raiffeisen participă la această licitație împreună cu banca americană Morgan Stanley, în timp ce Deutsche Bank s-a aliat cu UniCredit, firma de brokeraj Alpha Finance, SIF Broker şi Intercapital Invest.

O altă ofertă a fost depusă de Citigroup împreună cu firmele de brokeraj Wood&Company, Swiss Capital, NBG Securities (România şi Grecia) și BT Securities.

De intermedierea ofertei a fost interesată şi UBS, însă aceasta nu a mai depus ofertă, potrivit unor surse din piaţa de capital.

UBS împreună cu Swiss Capital, Muşat şi Asociaţii şi BT Securities va asigura serviciile de consultanţă în vederea vânzării participaţiei deţinute de stat la Romtelecom.

Goldman Sachs, Raiffeisen Capital&Investment, Erste, BCR, Swiss Capital, BT Securities şi Wood&Company au fost implicate în cele trei oferte publice derulate anul trecut la companiile de stat Transgaz, Nuclearelectrica şi Romgaz.

Oferta Transgaz (aprilie) a fost intermediată de Raiffeisen Capital & Investment, BT Securities şi casa cehă de brokeraj Wood&Company.

Swiss Capital şi BT Securities au intermediat, în septembrie, oferta prin care Nuclearelectrica a vândut 10% din propriile acţiuni pe bursă, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro).

În luna octombrie s-a derulat oferta prin care statul a vândut 15% din acţiunile Romgaz pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro), operaţiunea fiind intermediată de Goldman Sachs, Raiffeisen Capital&Investment, Erste şi BCR.

Hidroelectrica și Electrica, la București și Londra

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat săptămâna trecută pentru Mediafax că Hidroelectrica şi Electrica vor fi listate în luna iunie atât la bursa din Bucureşti, cât şi la Londra.

O parte din acţiunile Hidroelectrica ar urma să fie vândute sub formă de certificatele de depozit, la fel cum a fost în oferta Romgaz (SNG).

Raportat la valoarea acţiunilor evaluate de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica, oferta pentru vânzarea pachetului de 15% din acţiunile Hidroelectrica ar fi de aproximativ 1,5 miliarde lei (332 milioane euro). În aceste condiţii, aceasta ar fi a doua mare ofertă ca mărime din istoria Bursei de la Bucureşti, după oferta Romgaz.

Fondul Proprietatea deţine 19,94% din acţiunile Hidroelectrica, pachetul fiind evaluat la finalul primelor nouă luni la 2 miliarde lei.

Listarea producătorului de electricitate a fost convenită de guvern cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, însă a fost amânată de mai multe ori. Hidroelectrica a fost în insolvenţă timp de un an (iunie 2012 – iunie 2013).

Statul deţine, prin Departamentul pentru Energie, 80,05% din acţiunile Hidroelectrica.

Hidroelectrica a bugetat pentru anul trecut un profit de 900 milioane lei, echivalentul întregului câştig realizat în ultimii 11 ani, după ce în 2012 a raportat pierderi de 508 milioane lei.

Compania are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităților de producție din România, și asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *