Acasă » Petrol și Gaze » Cinci state UE se sustrag aprovizionării cu gaze a vecinilor în situații de criză

Cinci state UE se sustrag aprovizionării cu gaze a vecinilor în situații de criză

12 aprilie 2016
Consumatori
energynomics

Cinci state membre UE (Austria, Belgia, Franța, Germania și Italia) propun revizuirea regulilor privind continuarea aprovizionării cu gaze în situații de criză, scrie Bloomberg. Propunerea inițială creionată de Comisia Europeană pune accentul pe diminuarea importurilor energetice și pe o cooperare regionala mai strânsă între statele membre.

„Fiecare stat membru este responsabil pentru securitatea aprovizionării sale, astfel solidaritatea trebuie să rămână o măsură de ultimă instanță. […] Tărilor ar trebui să li se permită doar să solicite măsuri de solidaritate în cazul în care s-au epuizat în mod eficient toate măsurile prevăzute în planul lor național de urgență, precum și în cazul în care mecanismele de piață și de preț nu au fost suspendate în mod artificial”, menționează documentul redat de Bloomberg, semnat de reprezentanții guvernelor amintite.

Introducerea propunerii Comisiei ar întări rolul acestei instituții în relațiile economice și comerciale pe care țările membre UE le au cu furnizori non-UE de energie, evoluție care nu pare pe placul celor cinci state amintite.

„În dezvoltarea în continuare a politicilor privind o mai bună securitate a aprovizionării cu gaze naturale, ar trebui să luam act de formele existente de cooperare în sectorul energetic și să luăm în considerare cele mai bune practici. Această abordare ar trebui, de asemenea, să rămână în conformitate cu rolurile stabilite ale instituțiilor UE”, arată documentul care conține poziția celor cinci țări, consultat de Bloomberg.

Cooperarea regională în situații de criză presupune elaborarea comună a unor măsuri de urgență pentru continuarea fluxurilor de gaze, însă statele amintite vor să păstreze responsabilitatea strict națională a măsurilor respective și în concordanță cu infrastructura existentă.

„Fiecare risc privind aprovizionarea cu gaze implică o zonă geografică diferită și un alt tip de cooperare. […] Securitatea riscurilor de aprovizionare nu poate fi tratată în mod eficient închizând fiecare stat membru într-un format de cooperare regională predefinit. O astfel de abordare rigidă nu ar reflecta realitățile pietei și ar restricționa în mod nejustificat flexibilitatea necesară pentru o cooperare eficientă și solidaritate în caz de criză”, spun reprezentanții grupului celor cinci state.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *