Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă la Giurgiu, că aplicarea mecanismului de reglementare a tarifelor la energie nu va duce la o scumpire a acestora, iar la nivelul coaliției de guvernare se doreşte să fie aplicat „cel puțin până în anul 2025”.
„Noi am luat decizia politică, toți trei copreşedinții coaliției de guvernare, că vor fi două acte normative unde vom veni cu amendamente pentru biserici, servicii publice, companiile de apă, persoanele care au nevoie de aparate medicale cu un consum mai mare, familiile de la trei copii în plus, la solicitarea lor, prin declarație pe proprie răspundere. Toate aceste amendamente, săptămâna viitoare le vom face în Parlament şi vom da votul final şi apoi va intra în drepturi o ordonanță de urgență care va stabili mecanismul. Noi dorim ca acest mecanism să fie cel puțin până în anul 2025, pentru că sper ca lucrurile să intre într-o normalitate în zona de energie, dar, categoric, vom intra în zona predictibilității, prețurile se ieftinesc, nu se scumpesc. Tot ce a fost până acum rămân în continuare 0,68 lei, 0,8 lei, un leu pentru IMM-uri, industria alimentară, spitale, creşe, grădinițe, serviciile publice, companii de apă, metrou, tramvaie, troleibuze, urmând să avem şi un preț maximal”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.
Liderul PSD a mai arătat că va fi şi un plafon maximal pentru consumatorii casnici „chiar dacă este un consum de peste 255, va fi un preț maxim de 1,3 lei pe kilowatt”, în condițiile în care acum tarifele pentru cei care consumă peste acest prag sunt în piață şi de 4, 7, 11 sau 12 lei.
Preşedintele PSD a anunțat, miercuri, că în coaliția de guvernare s-a decis, referitor la măsurile privind prețurile la energie, ca plafoanele pentru consumatorii casnici să rămână neschimbate – şi anume 0,68 lei/kWh şi 0,80 lei/kWh.