Acasă » Electricitate » Cionga: Electrica trebuie să devină un lider regional

Cionga: Electrica trebuie să devină un lider regional

6 noiembrie 2014
Electricitate
energynomics

Electrica trebuie să-şi îmbunătăţească performanţele economice şi să devină un jucător mai puternic la nivel naţional şi regional, inclusiv prin achiziţii de active cum ar fi cele ale Enel, spune Victor Cionga, noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Electrica.

“Vorbim despre o companie profitabilă, care a reuşit o listare de referinţă, care vrea să-şi îmbunătăţească performanţele economice şi să devină un jucător mai puternic la nivel naţional şi, de ce nu, regional. Schimbările, în sensul creşterii eficienţei şi a implementării bunei guvernanţe corporative, vor implica, probabil, şi unele modificări ale organigramei”, a spus Cionga, citat de Bursa.

“Din păcate, până acum nu cunosc nicio companie românească care să fie un jucător regional. Este o constatare, nu intru în analiza cauzelor. Din acest punct de vedere, România este în urma Ungariei, Cehiei şi Poloniei, ultima având în KGHM un jucător de talie mondială. Electrica este cea mai mare companie din domeniul distribuţiei şi furnizării de energie electrică din România, iar Electrica este acum concentrată pe operaţiunile sale actuale din România. În funcţie de oportunităţi, nu este exclus să analizăm o extindere la nivel regional; în acest caz, ar fi bine să fim cât mai pregătiţi din punct de vedere managerial pentru un astfel de pas”, a declarat Cionga.

Ar putea urma reduceri de personal

“Nu vrem schimbare de dragul schimbării sau pentru că aşa se aşteaptă o anumită parte a pieţei. Dacă va fi nevoie, vom întări anumite poziţii la nivel managerial prin promovarea de oameni noi. Principala resursă a unei companii este cea umană, angajaţii societăţii, oamenii din Electrica. Dacă nu vom găsi cea mai potrivită persoană în interiorul companiei, vom recruta, fireşte, din exterior, dar vom cântări bine pentru că dorim să completăm structura existentă nu să o (supra) încărcăm.”

Cionga susţine că urmează o perioadă de reaşezare în interiorul grupului, în special pentru structurile de guvernanţă corporativă.

“Crearea unui sistem în acest sens, sistem care să răspundă practicilor şi standardelor internaţionale în materie, este o prioritate atât pentru executiv, cât şi pentru Consiliul de Administraţie. O bună guvernanţă corporativă înseamnă riscuri mai mici şi se traduce, în final, în mai multă încredere în companie. Pe măsură ce tot mai multe societăţi vor adopta valorile bunei guvernanţe corporative, mediul de afaceri în general şi piaţa de capital în special se vor bucura de o reputaţie mai bună”, a spus el.

Electrica ar putea cumpăra active ale Enel

Electrica şi-a exprimat interesul faţă de oportunitatea achiziţiei unor active ale Enel din România şi a înaintat o ofertă neangajantă, “în termenul stabilit de vânzător şi conform regulilor comunicate de acesta.”

“Suntem asistaţi în acest proces de un consorţiu de consultanţi condus de JP Morgan şi din care mai fac parte KPMG şi CMS Cameron McKenna.”

Procesul pentru vânzarea operaţiunilor ENEL din România este organizat în două faze: una de depunere a unor oferte neangajante şi una în care finaliştii depun ofertele angajante.

“În funcţie de reacţia vânzătorului la oferta noastră neangajantă, este posibil ca la o adunare generală viitoare să solicităm o primă aprobare de principiu pentru a putea depune oferta angajantă şi negocia contractul. A doua aprobare va fi cerută într-o adunare generală care va fi convocată dacă oferta noastră angajantă va fi acceptată; în ceea ce priveşte data, aceasta va depinde de momentul când vom semna contractul”, a conchis Cionga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *