CREESC este o organizație non-profit, înființată în 2014 la Cluj-Napoca ca răspuns la nevoia de integrare a soluțiilor tehnice și economice dedicate reducerii consumului de energie și adaptării la schimbările climatice. ”Am dezvoltat un mix de specialiști care se implică în diverse proiecte. Suntem deja 10 companii, cu ingineri și proiectanți, toți cu focus pe eficiență energetică, pe elemente de mobilitate, pe elemente de managementul deșeurilor și toate celelalte care duc acum spre o dezvoltare urbană și rurală verde, sustenabilă.
Serviciile noastre se duc atât către privat, cât și spre autorități publice, care au nevoie de suport specializat. Am reușit, prin proiecte de sinergie multidisciplinară, să dezvoltăm proiecte interesante, atât ale autorităților locale, cum sunt primăriile, dar și ale ministerelor sau ale altor administratori de clădiri sau spații cu consum mare de energie”, a spus Ciprian Comșulea, Președintele Centrului de Resurse pentru Eficiență Energetică și Schimbări Climatice Cluj (CREESC), în cadrul conferinței „Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizate de Energynomics.
Unul din proiectele majore dezvoltate de CREESC este E-Land Horizon 2020 – Energy Islands, care dezvoltă un sistem dual de eficiență energetică și digitalizare. ”Ne implicăm și în mobilitate, care trebuie să se schimbe la nivel mondial, iar Clujul este un oraș model, unde organizăm de doi ani evenimentul de cultură urbană sustenabilă Smart Mobility Cluj, cu o a treia ediție pentru 2021, pregătită pentru perioada următoare”.
Proiectul E-Land Horizon 2020, cu o valoare de 6 milioane de euro, este dezvoltat împreună cu 12 entități din 7 țări europene și 2 entități din India, alături de partenerul principal Smart Innovation Norway. În prezent sunt în derulare 3 proiecte pilot în UE, în Spania, Norvegia, România. Proiectul va fi încheiat în 2022. ”Este o mare onoare ca în România să fim prezenți cu două entități în acest proiect”, a mai spus el. Astfel, CREESC este integrator de soluții, iar Centrul de Cercetare al Universității din Târgoviște asigură proiectul-pilot pe profil de insulă energetică.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CIPRIAN COMȘULEA
”E-Land este o platformă digitală care integrează elemente de măsurători, de cuantificare a producției de energie din cadrul unei insule energetice” – fie un campus universitar, precum cel de la Târgoviște, sau un parc industrial logistic precum cel din Spania, fie un port la Marea Nordului – proiectul norvegian.
”Produsul final va fi un modul multi-vectorial de analiză, prognozare, optimizare și calibrare corectă a producției, consumului, stocării sau chiar livrării de energie. Se va lucra pe partea digitală foarte mult, pentru că, pe lângă elementele de energie și eficiență energetică deja instalate și operaționale în fiecare pilot, la ora asta, tot ceea ce înseamnă parte energetică se optimizează prin soluții digitale”.
CREESC, alături de membri și partenerii săi, a mai realizat studii și măsuri dedicate de eficiență energetică la nivel NZEB pentru clădiri istorice, dar și proiecte precum Serviciul de Management Energetic pentru Municipiul Cluj-Napoca, maximizarea potențialul de eficientizare energetică pentru spitale si centre medicale sau elaborarea cerințelor tehnice pentru contractarea din servicii de reabilitare termică în clădiri publice.
Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Cargus, Claritech, CREESC, Eaton, Enel X România, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbines Europe, Photomate, Renovatio, Simtel, Wiren.
Peste 220 de persoane s-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog.