ABB urmărește să ducă în digital tot ceea ce înseamnă infrastructură electrică, pentru a colecta și asigura un management al datelor care să ducă la eficientizarea consumurilor de energie, iar noul concept ABB Ability este în măsură să ajute la eficientizarea și controlul proceselor de producție, a spus Ciprian Pop, Area Sales Manager, ABB, în cadrul conferinței „Digitalizare și Eficiență energetică – Oradea”, organizate de Energynomics.
”Răspunsul ABB pentru digitalizare și eficiență energetică este ABB Ability, un produs construit de ABB despre care veți auzi foarte des în următorii ani, pentru că va prelua multe funcții pe care astăzi le facem manual. De ce eficiență energetică? Trilema de la care a pornit acest concept pune accent pe securitate și siguranță, sustenabilitate și accesibilitate. Dorim să reducem consumul de energie și amprenta de carbon, în condiții de securitate și siguranță și cu un cost redus”, a spus el. ABB Ability se axează pe un proces de implementare în patru pași – evaluare și arie de aplicare, monitorizare și audit, optimizare și comparare, ajustare și prognoză.
”În primul rând trebuie să stabilim scopul pentru care avem nevoie de ABB Ability. Identificăm zona, linia unde vrem să reducem consumul energetic, venim cu o monitorizare și un audit pe care le realizează acest soft, pe urmă urmează o optimizare, iar următorul pas constă în comparare, ajustare și prognoza pe care o putem genera”, a spus el.
Astfel, sunt verificate distribuția și infrastructura de energie electrică ale unității respective, fie ea o companie producătoare, fie o clădire de birouri, după care toată infrastructura electrică este mutată în mediul digital.
”ABB urmărește să ducă în digital tot ceea ce înseamnă infrastructură electrică – motoare, convertizoare, roboți, tablouri, tot ceea ce înseamnă infrastructură electrică dintr-o fabrică, pentru a avea datele de intrare. Cu soft-ul găzduit de cloud-ul ABB putem genera o analiză mai bună, putem vedea unde avem probleme cu consumul de energie și putem face o planificare”, a spus el.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CIPRIAN POP
În urma monitorizării și audit-ului realizate de program pe baza senzorilor din orice tip de fabrică, inclusiv a celor vechi, cu produse non-ABB, datele despre energie sunt colectate și se realizează harta digitală a fabricii.
”Putem vedea inclusiv emisiile de CO2. Apoi, începe optimizarea. Până unde putem merge cu acest soft? Putem vedea, de exemplu, de câți oameni e nevoie într-un flux de producție, sau, de câți este nevoie ca să schimbe un motor. Programul ajută la mentenanța predictivă, vede din timp defectele potențiale din rețea. Pe baza tuturor acestor informații se pot lua decizii coerente. Soft-ul vine și cu soluții, poate merge atât de departe încât să efectueze direct comenzile la furnizori”, a mai spus el, prezentând câteva studii de caz.
Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică – Oradea” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB România, Enel X România, Phoenix Contact, Kawasaki Gas Turbine Europe, Wiren.