Anunțul Nicosiei, potrivit căruia un depozit de gaze considerabil a fost descoperit de gigantul energetic american ExxonMobil din zona 10 a regiunii economice exclusive Cipru (EEZ), este de așteptat să aibă consecințe comerciale și geostrategice de anvergură pentru insulă în sine, dar și pentru Marea Mediterană.
Surse americane și cipriote identifică printre cele mai importante consecințe faptul că ExxonMobil va rămâne în zonă și, prin extensie, va accentua și mai mult interesul Washingtonului în zonă, potrivit Ekathimerini.com.
Într-adevăr, interesul american în Cipru va fi prezentat și pe 20 martie, când secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, participă la summitul trilateral din Israel, alături de premierul Alexis Tsipras, președintele Ciprului, Nicos Anastasiades și gazda lor, premierul Benjamin Netanyahu, în contextul acordului încheiat între cele trei țări la cel de-al 5-lea Summit Trilateral din decembrie pentru construirea conductei East Med, care va transfera gaze naturale către Europa.
ExxonMobil, alături de ENI și Total, reprezintă o prezență occidentală din ce în ce mai puternică în regiune.
Franța se află, de asemenea, într-o discuție avansată cu Ciprul privind o înțelegere importantă în domeniul apărării, pentru a-și proteja infrastructura energetică în jurul insulei.
Între timp, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care se opune planurilor energetice ale Ciprului, a declarat sâmbătă că a doua navă de foraj a țării, Yavuz (cuvântul turcesc pentru feroce sau ferm), va începe operațiunile în Marea Mediterană după întreținere și renovare.
„Am cumpărat noua noastră navă și am numit-o Yavuz. Ea va începe, de asemenea, lucrări de foraj în Marea Mediterană”, a declarat Erdogan.