Acasă » Interes general » Circa 5.000 de mineri din Valea Jiului vor deveni tehnicieni în sectorul producerii energiei eoliene și a distribuției electricității

Circa 5.000 de mineri din Valea Jiului vor deveni tehnicieni în sectorul producerii energiei eoliene și a distribuției electricității

energynomics

A fost lansat proiectul de reconversie profesională a minerilor din Valea Jiului, prin care 5.000 de mineri vor fi pregătiți pentru a deveni angajați în producerea energiei eoliene și a distribuției electricității.

Proiectul vizează crearea unei Academii (Academia de Pregătire și Reconversie profesională pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice) cu puncte de formare la Tg. Jiu și la Craiova.

Practic, în aceste centre vor fi pregătiți circa 500 de tehnicieni pe an, timp de 10 ani. La aceștia se adaugă și specializarea a 3.000 de specialiști în distribuția energiei electrice.

Certificarea minerilor în cadrul Academiei le va permite acestora să lucreze în instalarea, operarea și mentenanța proiectelor regenerabile. ”Tranziția energetică trasată de Europa trebuie să se facă într-un ritm în care să nu afecteze nici securitatea energetică a statelor și nici viața celor implicați în producerea energiei pe bază de cărbune. Suntem responsabili de viitorul celor care depind astăzi de minerit. Valea Jiului este una dintre zonele incluse în Platforma pentru Regiuni Carbonifere în tranziție și cred că priceperile minerilor sunt ușor de transferat către sectorul energiilor regenerabile. Programul îi va pregăti avansat în domeniile electric, mecanic și hidraulic. Acesta este poate unul dintre cele mai ample programe de reconversie profesională cu rezultate imediate: încadrarea în piața muncii după absolvire. Programul este gândit în maniera în care în maximum 6 luni de formare orice miner să poată lucra într-unul din parcurile eoliene din România”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.

Pentru înființarea Academiei, Ministerul Energiei, împreună cu Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Monsson Operations, Distribuție Energie Oltenia (companie din Grupul CEZ România) și Universitatea din Petroșani, au semnat un protocol de colaborare în luna mai a acestui an.

Proiectul vizează să fie finanțat prin Fondul de Modernizare, articolul d., la care România a aderat împreună cu alte State Membre.

4 thoughts on “Circa 5.000 de mineri din Valea Jiului vor deveni tehnicieni în sectorul producerii energiei eoliene și a distribuției electricității”

  1. In urmatorul articol poate aflam cate parcuri eoliene sunt si numarul deficitar de lucratori.Sunt convins ca nu au fost luate in calcul si parcurile de distractie.Ar fi interesant si cum a dat ANRE licenta de functionare fara personal de exploatare.Situatia e identica si in sectorul de distributie.Sau devin profitabile si eficiente societatile prin marirea numarului de salariati.Ar fi interesant si cati bani (sute de milioane de EURO) au fost folsiti pana acum , ma refer in 28 de ani,pentru reconversia minerilor si cine au fost beneficiarii.Din pacate nu vom afla niciodata,oare de ce.

  2. Sint fix 3 oferte pe an pe bestjobs.ro pentru tehnicieni mentenanta turbine eoliene.
    Transelectrica sustine ca reteaua de transport nu mai poate suporta investitii suplimentare in energie eoliana. Nici macar in noul El Dorado eolian din Gorj/Dolj(bate puternic vantul pe acolo, de doua ori pe an).
    Rational este si numarul de 3000 de noi reconvertiti in domeniul distributiei ee. Venit din partea Distributie Energie Oltenia care avea fix 1241 angajati la sfarsitul anului 2018. Unde vor fi mai exact reconvertiti cei 3000??
    In concluzie, este o sifonare de bani de la fraierii care platesc catre ‘lectorii’ Monsson si eventul CEZ Oltenia distributie. RWEA se alege cu imaginea de salvator al minerilor, fara sa fie de fapt astfel. Ceilati fraieri sint minerii academicieni, care se vor trezi cu niste atestate fara niciun fel de valoare. Sper ca dupa ce au fost folositi in anii ’90, sa fie mai greu de prostit acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *