Investitorii străini consideră că birocrația face ca România să fie necompetitivă în comparație cu alte zone din Europa unde desfășoară activități și reclamă lipsa de transparență și de consistență în adoptarea și aplicarea politicilor publice, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Investitorilor Străini (CIS).
Mesajul CIS pentru decidenții politici este că, atâta vreme cât indicele percepției despre mediul de afaceri din România sugerează mai degrabă neîncredere, șansele de a atrage noi investiții semnificative sunt minime.
“Cu un nivel scăzut al încrederii în politicile publice este puțin probabil ca România să atragă noi investiții în zonele cu șomaj încă ridicat, în sectoare esențiale cum este cel al utilităților sau în proiecte de parteneriat public-privat pe care reprezentanții Guvernului încearcă să le încheie în perioada următoare. Anul 2017 a fost marcat de o “revoluție fiscală” ale cărei obiective și beneficii mediul privat încă nu le-a înțeles și care a fost implementată în ciuda comentariilor negative aproape unanime. În paralel, a fost consumată foarte multă energie pe dezbaterile privind reforma sistemului judiciar, fără a fi luate însă în considerare problemele practice ale mediului de afaceri. Solicitările companiilor privind înființarea unor tribunale comerciale și fiscale sau creșterea numărului de magistrați din sistem pentru mai multă celeritate în decizii nu au figurat deloc pe agenda modificărilor”, se arată în documentul citat.
În concluzie, arată Consiliul, pe termen scurt, perspectivele economice arată bine și o parte semnificativă a companiilor membre CIS anticipează o creștere a afacerilor în România, însă investițiile pe termen mediu și lung, singurele care catalizează o creștere sustenabilă, nu se vor materializa dacă nu are loc o schimbare a percepției investitorilor existenți privind stabilitatea și predictibilitatea politicilor publice din România.
Un studiu realizat în cadrul membrilor CIS arată că peste 70% dintre ei spun că evoluțiile din ultimele 6 luni le-au scăzut încrederea în mediul de afaceri din România și consideră că aceasta s-a deteriorat.
68% dintre respondenți consideră că forța de muncă disponibilă nu este suficient de competitivă, 85% dintre respondenți caracterizează sistemul fiscal din România ca necompetitiv și probabil nu din cauza nivelului de impozitare, ci a schimbărilor bruște de politică fiscală și lipsei de modernizare la nivelul ANAF, 96% spun că întâmpină dificultăți pe fondul poverii reglementărilor care sunt neclare și în continuă schimbare și 92% consideră că infrastructura nu este suficient de bine dezvoltată.
Conform CIS, investițiile străine în România au ajuns la 4,5 miliarde de euro în 2017, în foarte ușoară creștere față de 2015 sau 2016, dar la jumătate față de nivelul înregistrat în anii 2007-2008.
“O parte semnificativă a acestor investiții au fost realizate de companiile deja prezente în România, care se adaptează la creșterea economiei locale, europene și globale. Cu toate acestea, România are nevoie de noi investitori care să aducă cu ei un plus de capital și tehnologie. O analiză recentă a Băncii Mondiale arată că investițiile străine atrase de România în 2016 reprezentau doar 2,8% din PIB, în timp ce în Europa de Est fluxurile erau de aproximativ 8% din PIB pentru aceeași perioadă. Aceste rezultate evidențiază că sumele atrase de România sunt foarte mici, atât de la an la an, cât și în comparație cu țările vecine”, menționează CIS.