Complexul Energetic Oltenia a împrumutat 193 milioane euro de la BERD, BCR, BRD şi Unicredit pentru a finanţa un proiect de până la 220 milioane euro pentru retehnologizarea unui grup de producţie a electricităţii.
Din cele 193 milioane euro, contribuţia BERD este de 130 milioane euro.
Valoarea totală a proiectului de retehnologizare a unui grup energetic al Complexului Energetic Oltenia, cu o capacitate de 330 MW, este de 200-220 milioane euro, a declarat joi directorul general al producătorului de energie, Laurenţiu Ciurel.
El a adăugat că investiţia în acest proiect va permite funcţionarea pentru încă a 30 de ani a grupului, precum şi menţinerea cotei de piaţă a companiei. Lucrările se vor derula pe o perioadă de 40 de luni.
James Hyslop, directorul BERD pentru România, a afirmat că, după reabilitare, grupul energetic va fi unul dintre cele mai moderne şi eficiente din sud-estul Europei, şi va reduce emisiile de carbon cu echivalentul a opririi a 70.000 de maşini pe an.
Premierul Victor Ponta, prezent în conferinţă, a spus că acest proiect este „extrem de semnificativ” şi că România trebuie să păstreze un mix energetic echilibrat, pentru a fi independentă energetic.
Listarea la bursă poate fi întârziată doar de o majorare de capital
Ciurel, a declarat că listarea la bursă a producătorului de electricitate, programată pentru iunie, poate fi întârziată doar de eventuala obligativitate de majorare a capitalului cu valoarea unor terenuri de sute de milioane de lei.
„Există obligativitatea majorării capitalului social. Consultanţii au ridicat obiecţia că sunt multe terenuri care au fost aduse în companie prin decrete de expropriere. Terenurile trebuie reevaluate şi trebuie să majoreze capitalul social, asta ar putea duce la o schimbare a proporţiilor acţionarilor, dar nu semnificativă, ci cu 2-3 procente. Am vorbit cu Fondul Proprietatea despre o posibilă acţiune a lor în justiţie. Acum nu avem motive să spunem că listarea se poate întârzia”, a declarat Ciurel.
El nu a precizat suprafaţa terenurilor, dar a spus că valoarea lor este de „sute de milioane de lei”.
De asemenea, Ciurel a mai spus că producătorul de energie va trebui să plătească anual 32 milioane lei pentru taxa pe stâlp, introdusă de Guvern anul trecut.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a afirmat că respectarea calendarului listărilor la bursă a Hidroelectrica şi a Complexului Energetic Oltenia, în luna iunie, „depinde de ce spun consultanţii”, dar că deocamdată graficul este respectat.