Firma de avocatură și consultanță Ciurtin&Asociații a asigurat procedurile legale aferente realizării uneia din cele mai mari investiții în domeniul energiei regenerabile din România – parcul fotovoltaic Solaris, cu o capacitate instalată de 56 MW, din localitatea Livada, județul Satu Mare. Investitorii în acest proiect sunt Bester Generacion, Energiaprima și Stargreen Consulting, cei trei parteneri asigurând și realizarea construcției, cât și operarea parcurilor fotovoltaice (PV).
Bester Generacion a continuat investițiile ulterior, prin dezvoltarea altor două proiecte, la Aricești (27 MW) și Caracal (7 MW).
Investiția în Solaris s-a ridicat la 105 milioane euro
Ciurtin&Asociații a gestionat, din punct de vedere legal, toate etapele definitorii ale operațiunilor aferente construcției celui mai mare parc fotovoltaic din Romania, Proiectul Solaris, care a beneficiat de o investiție de 105 milioane euro. Investiția a fost efectuată în parteneriat cu două din cele mai importante holdinguri tehnologice și financiare din Coreea de Sud, Hyosung Corporation și NH Investment & Securities (NHIS).
”Consider că Solaris este unul din proiectele de succes ce vor constitui un studiu de caz pentru viitor. Nu este vorba doar de oamenii din spatele proiectului, ci și de inovația de care au dat dovadă toate echipele implicate în proiect. Cu un an în urmă presiunea asupra investitorilor era mare, iar în lipsa comunicării cu autoritățile, investitorii se întrebau ce se va întâmpla în 2013. Însă atitudinea investitorilor, mai ales a băncii coreene, pentru care noi am furnizat servicii legale și de structurare a facilității de credit, precum și condițiile financiare oferite au fost realmente cele mai bune și au dus la definitivarea rapidă a proiectelor”, susține Adrian Ciurtin (foto dreapta), Managing Partner, Ciurtin&Associates.
Întreaga documentație privind finanțarea proiectului și securizarea tranzacției, precum și semnarea contractului dintre finanțator și investitor au fost duse la bun sfârșit sub consilierea echipei conduse de Adrian Ciurtin. Echipa a reprezentat banca finanțatoare în montarea finanțării și a pachetului de garanții, a condus și livrat verificarea juridică due diligence, a asigurat încheierea în condiții optime a documentelor tranzacțiilor de M&A și a acordat asistență pentru semnarea contractelor de inginerie, procurement și construcție (EPC), întregul set de documente fiind corelat cu finanțarea acordată.
Investițiile continuă cu parcuri de 200 MW
”Au existat și obstacole, zvonuri în presă despre reducerea schemelor-suport, însă am reușit să trecem peste toate obstacolele”, susține Cho Moon Ki, Executive Director, Hyosung.
”Hyosung și NHIS au reușit să treacă peste toate obstacolele și să ducă la bună realizare proiectul în timp pentru a obține și 6 Certificate Verzi. Sunt sigur că nu există obstacole peste care să nu putem trece”, a declarat Chun Sang Yil, CEO al NHIS.
”România este o țară cu potențial mare în multe zone de business, însă nu e cunoscută foarte bine investitorilor coreeni. Bineînțeles, există câteva probleme legate de lipsa de predictibilitate și incertitudine, însă acestea pot fi depășite. Aș dori să felicit lucrul în echipă al tuturor partenerilor implicați în acest proiect”, a declarat Excelența Sa, Ambasadorul Republicii Coreea la București, Im, Han-Taek.
Pentru Bester Generacion, proiectele din România au reprezentat o adevărată provocare: dacă în anul 2012 Bester instalase doar 26 de MW de panouri solare, în 2013 a definitivat restul până la 90 de MW, spune Miguel Jimenez Romero, Director, Engineering and Construction, Bester Generacion.
”Proiectul Solaris, cu o capacitate de 56 MW, se întinde pe 135 de hectare și produce 67.000 MWh pe an, cel de la Ariceștii Rahtivani, de 27 MW, are 60 de hectare și produce 32.200 MWh anual, iar cel din Caracal, de 7MW, se întinde pe 15,5 hectare și produce 8.123 MWh anual”, spune Miguel Jimenez Romero.
Iar investițiile în România vor continua.
”Am investit 105 milioane de euro în total, în finanțare și equity, în proiectul Solaris. În toate cele trei parcuri fotovoltaice de 90 MW construite în România s-au investit aproximativ 170 de milioane de euro. Vom continua investițiile, în prezent intenționăm să construim încă 200 de MW în patru sau cinci proiecte din România”, susține Antonello Amoroso (foto stânga), Business Development Manager al Energiaprima- unul din investitori.
Proiectul Solaris reprezintă o continuare firească a activității de consultanță pe care Ciurtin&Asociații o desfășoară de mai bine de zece ani. Tot în 2013, societatea de avocatură fondată și condusă de Adrian Ciurtin a furnizat asistența juridică necesară implementării unui alt proiect de anvergură, construcția a două parcuri solare cu o capacitate totală de 17 MW, realizate de un operator italian în sudul României. Un alt parc fotovoltaic de 6 MW, finalizat recent, a beneficiat de consilierea integrată a firmei Ciurtin&Asociații.