Acasă » Regenerabile » Climarol Prest va produce energie din biomasă cu eficiență ridicată

Climarol Prest va produce energie din biomasă cu eficiență ridicată

22 noiembrie 2021
Biomasă
energynomics

Firma Climarol din Oradea, în colaborare cu Universitatea din Oradea, va implementa un proiect cu finanțare europeană pentru a obține energie din biomasă cu eficiență ridicată. Nuielele, sălciile, iarba, resturile rezultate de la tunderea viței de vie, resturile de la culturile de floarea soarelui, de la culturile de sfeclă, de porumb sunt unele dintre materiile prime ce ar putea fi utilizate în scop energetic.

„Vrem să identificăm acele surse de energie regenerabilă specifice României și pe acelea să le utilizăm”, a precizat Rencsik Otto, managerul de proiect, pentru Transilvania Business. Obiectivul asumat pe durata de 29 luni a proiectului este dezvoltarea unui sistem inovativ de valorificare a energiei din biomasă, prin realizarea unui sistem care să răspundă în totalitate provocărilor pe care le ridică arderea acestor combustibili regenerabili. În cadrul proiectului va fi realizată și investiția inițială necesară pentru punerea în producție a sistemului inovativ care constă în dotarea cu echipamente a unui spațiu (o parte din hala de producție deținută în prezent de societate în Sărmășag).

Valoarea totală a proiectului este de 19,3 milioane de lei, din care asistența financiară nerambursabilă din partea Fondului european de dezvoltare regională (FEDR) este de 10,9 milioane de lei, iar contribuția de la bugetul de stat este de 1,9 milioane de lei

„Noi am scris acest proiect în 2018, dar din lipsa fondurilor, de abia acum ni s-a aprobat”, a mai spus Rencsik Otto. “Ideea este să ajungem într-o zonă mai echilibrată din punct de vedere a emisiilor de dioxid de carbon, să folosim ceva ce până acuma se arunca, nu se valorifica”.

În cadrul proiectului vor fi derulate trei activități majore. Una dintre aceste activități cuprinde cercetare industrială, dezvoltare experimentală (în parteneriat cu Universitatea din Oradea), activități de inovare de proces și organizaționale. Altă activitate va crea un flux de producție eficient și inovativ pentru realizarea în condiții optime a produsului propus prin elaborarea planurilor de producție și realizarea unei investiții inițiale prin achiziționarea de echipamente, dotări și active necorporale.

Cea de-a treia activitate presupune elaborarea a două rapoarte de cercetare detaliate privind activitățile de cercetare industrială respectiv de dezvoltare experimentală, în vederea diseminării rezultatelor acestor activități. Aceste rapoarte vor fi rezultatul colaborării efective între partenerii din proiect care vor face schimb de cunoștințe și tehnologii în vederea realizării produsului inovativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *