Acasă » Regenerabile » Solar » Cluj: centru de cercetare în energii regenerabile de 2,8 milioane de euro

Cluj: centru de cercetare în energii regenerabile de 2,8 milioane de euro

10 august 2015
Regenerabile
energynomics

Consilierii locali au votat recent pentru majorarea capitalului social al Cluj Innovation Park, compania creată de municipalitatea clujeană pentru administrarea spațiilor de afaceri de pe Dealul Lomb, conform actualdecluj.ro. Mai precis, administratorii au nevoie de încă 3,2 ha de teren pe dealul Lomb, pentru depunerea unui proiect pentru finanțare europeană, în vederea realizării unui centru de cercetare în domeniul energiei regenerabile.

Pe dealul Lomb din Cluj se desena anterior cartierul Impact, „decedat” înainte să se nască, în vremuri de criză imobiliară, apoi a apărut ideea unui mini-orășel al inovării, cu firme de IT și centre de cercetare – Cluj Innovation City. Până una alta, pe Dealul Lomb au demarat două mini-proiecte ale primăriei (cu bani europeni), pentru spații de afaceri și servicii: Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM), Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC).

Ambele au demarat în șantier, însă unul e deocamdată blocat (CREIC), fiindcă firma desemnată să se ocupe de lucrări a intrat între timp în faliment. Acum, se mai adaugă un proiect, deocamdată la stadiu de documente și documentații: un centru de cercetare în domeniul energiei regenerabile.

„Societatea Cluj Innovation Park are nevoie de majorare de capital pentru a se asocia cu clusterul din energie și a accesa fonduri europene pentru un proiect comun”, a anunțat primarul Emil Boc înainte de votarea proiectului.

Consiliul Local și-a dat acordul de principiu pentru majorarea capitalului social al Cluj Innovation Park, care are ca unic acționar municipiul Cluj Napoca, prin aportul în natură cu un teren de 3,27 de ha. Acordul de principiu reprezintă condiție de eligibilitate pentru depunerea cererii de finanțare de către clusterul TREC – Transylvania Energy Cluster, în cadrul competiției de proiecte Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 1 – Cercetare, Dezvoltare Tehnologică și Inovare în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor, Acțiunea Marii infrastructuri de CD, tip proiect – clustere de inovare.

Clusterul TREC, în care atât municipiul, cât și CIC sunt membri fondatori, vrea să depună o cerere de finanțare europeană în vederea realizării unui parc fotovoltaic, se explică în proiectul de hotărâre, pentru a-i convinge pe consilierii locali că inițiativa ar fi oportună. Terenul este necesar nu doar pentru producție de energie, ci și pentru cercetare în domeniu, susțin inițiatorii: pe terenul nou adăugat ar urma să apară un centru de cercetare în domeniul energiilor regenerabile.

“Obiectivul general al proiectului constă în crearea unui centru de cercetare pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovoltaice moderne și turbine eoliene, în vederea îmbunătățirii capacității de cercetare în energii alternative a entităților de cercetare din clusterul TREC”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

O parte din energia produsă aici va fi folosită pentru funcționare spațiilor și a infrastructurii din cadrul proiectului de pe deal, spun reprezentanții societății. Proiectul a ajuns în Consiliul Local la doar câteva zile de termenul limită pentru depunerea documentației, 18 august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *