Bogdan Tudorache
Compania Națională a Uraniului (CNU) va putea crește prețul peste limitele stabilite de Ministerul Finanțelor Publice, însă cu acordul Agenției Euratom, se arată în proiectul unei noi Hotărâri a guvernului lansate în dezbatere publică ieri.
Hotărârea prevede că CNU ”poate să încheie contracte de vânzare-cumpărare a produsului dioxid de uraniu la un preț diferit de prețul avizat de către Ministerul Finanțelor Publice, în conformitate cu cerințele Agenției de Aprovizionare a EURATOM prevăzute în Tratatul de Instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice (Tratatul EURATOM).”
”CNU va putea să încheie contracte de vânzare-cumpărare pentru produsul dioxid de uraniu la un preț diferit de prețul avizat, în condițiile legii, de către Ministerul Finanţelor Publice…Compania Națională a Uraniului – S.A. poate să încheie contracte de vânzare-cumpărare a produsului dioxid de uraniu la un preț diferit de prețul avizat de către Ministerul Finanțelor Publice, în conformitate cu cerințele Agenției de Aprovizionare a EURATOM prevăzute în Tratatului Euratom”, se arată în nota de fundamentare.
Nota mai prevede că ”prețul produsului dioxid de uraniu va fi acela la care Agenţia de Aprovizionare a EURATOM, în baza prevederilor Tratatului Euratom, să accepte să încheie/semneze respectivele contracte de vânzare-cumpărare. Astfel, potrivit cadrului nou creat, SNN și CNU vor avea dreptul să încheie comenzi pentru produsul dioxid de uraniu la un preț diferit de prețul reglementat, comenzi pe care le vor transmite pentru semnare/încheiere către ESA”.
De asemenea, se prevede o creștere de preț, prin ”practicarea de către Compania Naţională a Uraniului – S.A. a unor preţuri fără avizul Ministerului Finanţelor Publice sau a unor preţuri mai mari decât cele avizate, cu excepția situației prevăzute la art. 4 în care Compania Națională a Uraniului – S.A. este autorizată să comercializeze dioxid de uraniu la prețul acceptat de către Agenția de Aprovizionare EURATOM…În consecință, s-ar putea consideră că reglementarea preţului aferent serviciilor de calificare, depozitare şi procesare a octoxidului de uraniu, precum şi a preţului pulberii de dioxid de uraniu furnizate de către CNU pe teritoriul României nu ar afecta comerțul între statele membre ale Uniunii Europene”, se specifică în nota de fundamentare.