Acasă » Electricitate » Cogenerare pentru creșterea eficienței energetice – Cemacon și Servelect

Cogenerare pentru creșterea eficienței energetice – Cemacon și Servelect

1 octombrie 2020
Cogenerare
energynomics

Producătorul de blocuri ceramice Cemacon SA și compania de servicii energetice Servelect din Cluj-Napoca au început implementarea unui proiect de cogenerare de înaltă eficiență în cadrul fabricii din Recea, județul Sălaj. Obiectivul este creșterea eficienței energetice a fabricii și reducerea emisiilor de carbon prin instalarea unității de cogenerare de înaltă eficiență.

Proiectul în valoare totală de 9,68 de milioane de lei + TVA este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa 6, Obiectivul specific 4. Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără construirea unei centrale de cogenerare cu o capacitate electrică instalată de 1.2 MW, cu scopul de a obținere economii anuale de energie primară de 31,6% și de a reduce emisiile de CO2 cu minimum 2.777,19 tone CO2/an.

Instalația de cogenerare de 1,2 MWel, formată din două module de turbine Capstone C600 (2 x 600 kWel), va fi utilizată pentru producerea locală a aerului cald necesar în procesul industrial de uscare a cărămizilor, precum și a energiei electrice utilizată pentru alimentarea echipamentelor din cadrul fabricii.

Tehnologia Capstone este una matură, cu peste 5 milioane de ore de funcționare la nivel mondial, precizează Servelect, într-un comunicat de presă. Soluțiile de cogenerare cu turbine Capstone folosesc tehnologia rulmenților pe pernă de aer, cu o singură piesă în mișcare, fără uleiuri de lubrifiere și fără frecări în funcționare. Astfel, uzura este minimală, iar costurile de operare sunt mai reduse față de alte tehnologii.

Turbinele Capstone au o disponibilitate ridicată, de până la 8.700 de ore pe an. Datorită construcției modulare, se poate interveni la unul dintre module pentru service sau mentenanță, fără a afecta funcționarea celorlalte module. De asemenea, tehnologia are un nivel redus de emisii de gaze cu efect de seră, fiind compatibilă cu legislația în vigoare. Turbinele Capstone pot valorifica aproape orice tip de combustibil lichid sau gazos, inclusiv gaz metan, biogaz, LPG, propan, diesel, gaze de sondă etc.

Servelect este unic distribuitor în România al turbinelor de cogenerare Capstone, fabricate în SUA. Aplicațiile pornesc de la 30 kWel și ajung la 30 MWel în sistem modular.

Aplicațiile unde implementarea unei cogenerări pe bază de turbină reduce consumurile, costurile și emisiile sunt cele care utilizează aer fierbinte / abur / apă caldă / apă răcită / frig și electricitate cel puțin 4.500 de ore pe an.

Soluțiile de cogenerare cu turbine Capstone oferă o gamă variată de aplicații pentru industria de petrol și gaze (pentru toate etapele de producție Upstream, Midstream și Downstream), stații de epurare, abatoare, industria laptelui, industria berii, prelucrarea și conservarea fructelor și a legumelor, producerea de hrană deshidratată, producerea medicamentelor, producerea de cărămidă, gresie și BCA, industria hârtiei, producerea de silicați, producerea așternutului pentru pisici, clădiri de birouri și rezidențiale, piscine, centre de date, spitale.

Cu peste 51 de ani de experiență în industria materialelor de construcții, Cemacon este cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc și liderul pieței de blocuri ceramice din Transilvania.

Compania operează 3 mari capacități de producție situate în județul Sălaj, România, două de cărămidă și una de buiandrugi și furnizează produse inovatoare, care aduc plus-valoare utilizatorilor, obținute la costuri de producție foarte competitive. Cemacom a făcut în ultimii ani investiții de peste 10 milioane de euro în tehnologie, pentru creșterea eficienței operaționale, inovația și dezvoltarea portofoliului de produse și servicii. Un exemplu este lansarea gamei EVOCERAMIC VB, singurele cărămizi cu vată bazaltică integrată, fabricate în România, care izolează fonic și termic fără a fi nevoie de o izolare suplimentară a fațadelor.

Servelect este o companie de servicii energetice (ESCO) din Cluj-Napoca, cu o experiență de peste 15 ani în identificarea și implementarea soluțiilor de optimizare a consumurilor energetice și, implicit, a costurilor operaționale. Misiunea Servelect este de a sprijini industria și comunitățile locale din România să devină mai eficiente, prin proiecte integrate de energie durabilă, astfel încât, împreună, să aibă o amprentă pozitivă asupra oamenilor și mediului înconjurător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *