Acasă » Regenerabile » Colapsul este iminent în sectorul regenerabilelor, avertizează RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE

Colapsul este iminent în sectorul regenerabilelor, avertizează RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE

13 iunie 2016
Eolian
energynomics

Asociațiile și patronatele RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE, reprezentative pentru industria energiei regenerabile din România, reclamă lipsa de decizii asumate din partea autorităților în legătură cu sectorul regenerabilelor. Companiile reprezenbtate de aceste asociaţii cumulează o putere instalată de peste 5.000 de MW și investiții de 8 miliarde de euro şi insistă asupra repercursiunilor grave pe care lipsa de acţiune în sectorul regenerabilelor o are asupra întregului sector energetic.

„Constatăm cu îngrijorare că încă se bate pasul pe loc și, în lipsa unor decizii ferme, dezastrul din sectorul regenerabilelor se adâncește”, se afirmă într-un comunicat de presă comun. „Lipsa deciziilor echivalează cu insolvențe, respectiv falimente în masă, care nu mai pot fi evitate, problemele producătorilor de energie din surse regenerabile acutizându-se pe zi ce trece”, avertizează companiile producătoare de energie regenerabilă, care subliniază impactul negativ pe care această situaţie îl are asupra investitorilor existenţi şi a celor potenţiali.

Intervenția comună a asociațiilor și patronatelor de profil vine în urma unei declaraţii a ministrului Energiei Victor Grigorescu, potrivit căruia: “Nu există în acest moment un consens cu privire la măsurile ce trebuiesc adoptate. Companiile, asociațiile din domeniu au interese divergente, iar dezbaterile nu au dus la un consens”. RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE subliniază că “există din partea noastră un interes comun în rezolvarea situației critice din sectorul regenerabilelor și am agreat un set comun de propuneri, pe care l-am prezentat în cadrul întâlnirilor din grupul de lucru”. Mai exact, companiile din sectorul regenerabile solicită:

  • introducerea obligației de achiziție a tuturor certificatelor verzi emise, în stoc sau amânate de la tranzacționare
  • extinderea/eliminarea perioadei de valabilitate a certificatelor verzi
  • impozitarea certificatelor verzi la vânzarea efectivă a acestora, nu la momentul acordării
  • reintroducerea în piață a certificatelor verzi amânate într-o perioadă de 6 ani, începând cu ianuarie 2018 pentru toate tehnologiile
  • acordarea certificatelor pentru întreaga producție și nu numai pentru producția notificată
  • fixarea valorii certificatului verde la actualul nivel minim, respectiv 30 euro/CV indexat cu inflația

Asociaţiile semnatare ale mesajului insistă că nu mai este timp de așteptat, iar industria de regenerabile este împinsă „voit spre faliment”: „După al treilea an la rând de păstrare a cotei obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie la un nivel extrem de scăzut, nesustenabil pentru investițiile existente, colapsul este iminent în sectorul regenerabilelor”, se afirmă în comunicat.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *