Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru primele programe regionale aferente perioadei de programare 2021-2027, respectiv Programul Regional Vest și Programul Regional Sud-Muntenia. Cele 8 Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 dispun de o alocare totală de peste 11 miliarde de euro.
Atât Programul Regional Vest, cât și Programul Regional Sud-Muntenia propun intervenții pentru dezvoltarea capacității de cercetare, dezvoltare, inovare și digitalizare, creșterea performanței energetice a fondului existent de clădiri publice și rezidențiale, valorificarea spațiilor degradate de la nivelul orașelor, mobilitatea urbană sustenabilă, investiții în rețeaua de drumuri județene și în infrastructura educațională, precum și acțiuni de valorificare a potențialului cultural, turistic și balnear.
„Este un moment mult așteptat pentru debirocratizare și pentru dezvoltarea echilibrată în toate regiunile”, a declarat ministrul Marcel Boloș. „Acum, autoritățile locale își pot lua soarta în propriile mâini, pentru a răspunde de viitorul celor pe care îi reprezintă.”
Obiectivele asumate de PR Vest
Programul Regional Vest beneficiază de o alocare totală de 1,17 miliarde de euro și susține, prin priorități de finanțare specifice, transformarea regiunii într-o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice (236 de milioane de euro), cu orașe Smart și o administrație digitalizată (34,11 milioane de euro), cu orașe prietenoase cu mediul (156,79 milioane de euro), cu mobilitate urbană sustenabilă (157,36 milioane de euro) și accesibilă (158,36 milioane de euro), o regiune educată și atractivă (193,95 milioane de euro) și, nu în ultimul rând, o regiune pentru cetățeni (193,01 milioane de euro). Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară de 49,37 milioane de euro.
Obiectivele asumate de PR Sud-Muntenia
Programul Regional Sud-Muntenia beneficiază de o alocare totală de 1,57 miliarde de euro și susține transformarea regiunii într-o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice (423,93 milioane de euro), cu orașe prietenoase cu mediul (365,49 milioane de euro), cu mobilitate urbană durabilă (215,99 milioane de euro) și mai accesibilă (225,14 milioane de euro), o regiune mai educată (76,06 milioane de euro) și mai atractivă (203,58 milioane de euro). Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară de 66,57 milioane de euro.
Astfel, în al treilea exercițiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene, se vor implementa șaisprezece Programe, prin care României îi vor fi alocate peste 31 de miliarde de euro.