Comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, a cerut Franței să-și majoreze ținta pentru energie regenerabilă la „cel puțin 44%” până în 2030, avertizând că va lua în considerare ”măsuri” la nivelul UE în cazul unor deficiențe persistente, conform Euractiv.
Parisul a refuzat până acum să propună un obiectiv de energie din surse regenerabile pentru 2030, propunând în schimb un obiectiv mai larg de energie „decarbonizată”, care să combine energia nucleară și sursele regenerabile.
Termenul limită stabilit pentru luna iunie pentru depunerea planurilor naționale finale pentru energie și climă determină Comisia Europeană să pună presiune pe Franța, insistând ca aceasta să-și aducă o ”contribuție echitabilă” la obiectivele UE în materie de energie regenerabilă.
Potrivit calculelor Bruxelles-ului, Franța trebuie să atingă cel puțin 44% din surse regenerabile din consumul final brut de energie până în 2030 pentru a contribui la obiectivul UE de 42,5% stabilit prin Directiva privind energia regenerabilă, care a fost actualizată anul trecut.
„Franța trebuie să-și majoreze semnificativ ținta privind sursele de energie regenerabilă, la cel puțin 44%”, a declarat comisarul pentru energie Kadri Simson.
Franța și-a ratat deja obiectivul de energie din surse regenerabile pentru 2020 și refuză să remedieze acest lucru prin intermediul mecanismului de „transfer statistic” al blocului, în care țările cu performanțe superioare le ajută pe cele cu rezultate slabe, așa cum au făcut alte țări.
Acum, comisarul „sfătuiește (țările) să includă unele ținte specifice lipsă”, o referire clară la refuzul Franței de a adăuga un obiectiv de energie regenerabilă în Planul său național pentru energie și climă.
Fiecare țară din UE trebuie să prezinte aceste planuri pentru a permite Comisiei să evalueze dacă blocul este pe cale să își atingă obiectivele climatice. Versiunile finale trebuie trimise până în iunie 2024.