Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor au aprobat ieri proiectul legii offshore, cu câteva modificări faţă de forma de la Senat. Comisiile pentru administraţie, de buget şi pentru industrii au adoptat raportul cu 40 de voturi „pentru” şi 14 abţineri.
În urma dezbaterilor, legea nu a suferit modificări substanțiale față de forma de acum trei săptămâni, care a fost retrimisă de plen în comisii. Pe partea de fiscalitate, nivelurile de impozitare au rămas aceleași.
Au existat doar mici modificări, precum cele legate de modul în care vor fi utilizați banii din impozitarea veniturilor suplimentare. În această privință a existat consens între toate partidele, cu excepția USR. La alte amendamente, ALDE a votat precum PSD. Varujan Vosganian (ALDE) pare a se fi aflat în opoziție față de colegii săi, solicitând clause suplimentare de stabilitate pe partea fiscală, amendament care a fost respins, conform hotnews.ro.
În ceea ce privește impozitarea veniturilor suplimentare ramâne în picioare ultima variantă aprobată în comisii acum trei săptămâni, iar limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu va putea depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare obținute din operațiuni offshore. Potrivit calculelor prezentate de PSD în ședința comisiilor, în ultima variantă a proiectului legii offshore, statul român ar încasa, pe toată perioada de exploatare a zăcămintelor de gaze din Marea Neagră, circa 35% din totalul veniturilor rezultate din vânzarea acestor gaze, respectiv 13,52 miliarde dolari, iar companiile petroliere – 18,18 miliarde dolari, adică 65%.