Guvernul trebuie să înțeleagă că strategia și politicile trebuie să se bazeze pe transparență, colaborare și predictibilitate, înainte de a lua o decizie de socializare a costurilor – spune Livia Stan, Public Affairs Director, E.ON Romania, la Romanian International Gas Conference (RIGC), eveniment organizat de Energy Policy Group. Cu referire la obligația distribuitorilor de gaze de a racorda gratuit toți consumatorii casnici care solicită acest lucru, ea subliniază importanța contextului (“să luăm în considerare că parcurgem un an atipic în sectorul energetic, în care pandemia a redus cererea globală de energie și investițiile”), dar și perspectivele („rolul pe care ]l vor juca gazele naturale în tranziția energetică”).
La rândul său, Eric Stab, CEO ENGIE Romania, spune la aceeași conferință: „Îngrijorarea noastră este că s-ar putea să ne trezim într-o situație în care clienții nu sunt susținuți pentru a-și cumpăra echipamentele necesare pentru a se racorda la rețea, noi vom construi rețeaua și nu va servi la nimic. De aceea trebuie sprijinite acele gospodării care vor să se racordeze la rețeaua de gaze, să-și poată cumpăra o centrală, un boiler, un aragaz, să-și poate monta instalația necesară”.
Eric Stab precizează că ENGIE Romania a racordat la rețeaua de gaze în medie 65.000 de noi clienți pe an și poate racorda încă și mai mulți, “dar pentru aceasta avem nevoie de un alt cadru de reglementare…”.
În 2020, guvernul a preluat o idee lansată public de mai mulți ani – creșterea accelerată a gradului de racordare a populației la rețeaua de gaze naturale. O idee nobilă, cu potențialul de a contribui la o dezvoltare accelerată a unor comunități și la extinderea industriei de gaze naturale. Forma în care se propune implementarea programului pare insuficient elaborată și ridică multe semne de întrebare din partea celor chemați să îl execute.
„Noua legislație privind extinderea rețelei de distribuție gaze naturale, care obligă operatorii să investească în racordări fără o analiză sau un studiu de impact, conduce la o decapitalizare masivă și la intrarea companiilor în insolvență, după care în faliment”, spune Cătălin Ivan, directorul general al Megaconstruct, într-un interviu care va apărea în numărul viitor al revistei Energynomics. “Oricât am încerca să fim de optimiști, atât operatorii mari, cât și cei independenți, ne dăm seama pe zi ce trece că noile sarcini puse în seama noastră de către legiuitor sunt nerealiste și vor avea ca rezultat imediat distrugerea acestui sector important.”
Și pentru Livia Stan, Public Affairs Director, E.ON Romania, „extinderea infrastructurii actuale de gaze naturale este o prioritate la nivel național și o oportunitate pentru noi, operatorii infrastructurii de gaze”. Ea continuă, totodată: „Este clar că principala noastră prioritate este să facem o evaluare foarte aprofundată a nevoilor, pentru a afla mai multe despre nivelul de reziliență a sistemului înainte de face noi investiții în extinderea rețelei naționale de gaze”. Este necesară o analiză a infrastructurii, a adăugat ea, pentru a înțelege mai bine rolul gazului în tranziția energetică, pe ce baze economice putem face această extindere de rețea. “Desigur, suntem alături de Guvern pentru a face ambele analize”.