E.ON SE, RWE AG, EnBW şi Vattenfall, cele mai mari companii de utilități din Germania, vor trebui să plătească 23,55 de miliarde de euro statului german pentru gestionarea deșeurilor nucleare, se arată într-un proiect de lege consultat de Reuters.
Proiectul de lege prevede ca statul german să preia responsabilitatea stocării interimare şi în final a eliminării deşeurilor nucleare, în schimbul a 23,55 de miliarde de euro, inclusiv o primă de risc, virate într-un fond de stat, de către companiile de utilități E.ON SE, RWE AG, EnBW şi Vattenfall, ”care pot opta să plătească în tranşe până la sfârşitul lui 2026, prima plată fiind echivalentul a 20% din suma totală”, se arată în proiect.
Suma va fi plătită pentru ca Executivul de la Berlin să-şi asume riscurile şi datoriile legate de stocarea deşeurile nucleare. Însă până atunci, E.ON, RWE, EnBW şi Vattenfall sunt responsabile pentru dezafectarea centralelor şi eliminarea deşeurilor nucleare, o operaţiune ale cărei costuri se ridică la 60 de miliarde de euro, conform experţilor.
Cancelarul Angela Merkel a anunţat că Germania va renunţa în totalitate la energia nucleară până în anul 2022, în urma dezastrului de la centrala atomică de la Fukushima, Japonia. ”Germania a introdus, în 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare cel puţin până în 2018”, arată oficialul german.
Cei patru operatori ai centralelor nucleare din Germania, dintre care E.ON este activ şi pe piaţa din România, au făcut provizioane de aproximativ 36 de miliarde de euro pentru dezafectarea centralelor şi evacuarea deşeurilor nucleare, mai scrie sursa citată.