Acasă » Regenerabile » Companiile dezvoltatoare cer măsuri pentru deblocarea investițiilor în proiecte de energie eoliană

Companiile dezvoltatoare cer măsuri pentru deblocarea investițiilor în proiecte de energie eoliană

16 ianuarie 2017
Eolian
energynomics

Companiile dezvoltatoare de proiecte de energie eoliană atrag atenția și solicită urgent Guvernului României adoptarea unor măsuri pentru deblocarea investițiilor în noi proiecte de producere a energiei din surse regenerabile de energie în România. Din perspectiva celor 10 companii semnatare ale comunicatului de presă, implementarea cât mai rapidă a unor măsuri poate preveni reapariția unor situații de criză în sistemul energetic național.

În România, condițiile meteorologice extreme din ultima perioadă au generat probleme serioase în producția de energie nucleară (avaria și deconectarea controlată a Reactorului 1 de la Cernavodă), stocurile de cărbune disponibile termocentralelor s-au diminuat rapid, rezervele de hidroenergie au fost reduse, iar producția de energie fotovoltaică a fost neglijabilă, reamintesc reprezentanții companiilor dezvoltatoare de proiecte de energie eoliană.

”Doar energia eoliană a făcut față viscolului, generând energie la nivel record, uneori chiar 36% din consum, făcând posibilă economisirea stocurilor de hidroenergie și combustibili fosili. Diminuarea acestor stocuri e cauza reală a apariției unei situații iminente de criză în sistemul energetic”, este subliniat în comunicat.

Potrivit documentului, „energia eoliană ar fi putut asigura și mai multă energie României, dacă modificările legislative care au avut loc de-a lungul timpului nu ar fi dus la blocarea proiectelor și chiar pierderea finanţărilor necesare construcției de noi centrale eoliene”.

În viziunea investitorilor în proiecte de generare a energiei din surse regenerabile ”existența unei puteri mai mari instalate în centrale eoliene ar fi asigurat menținerea stocurilor de hidroenergie și combustibili fosili, însă lipsa unui cadru legislativ echitabil, stabil și predictibil blochează orice investiție în noi surse de energie curată, deși energia eoliană e cea mai ieftină sursă de energie pentru noi capacități și reprezintă cea mai curată și sigură opțiune în condițiile meteorologice extreme de iarnă și nu numai.

În condițiile în care sistemul energetic național e în pericol, proiectele de energie eoliană au pierderi masive, de sute de milioane de euro iar România a devenit singura țară din Uniunea Europeană fără nici un mecanism de sprijin sau de atragere a investițiilor în energia curată.”

Avertismentul transmis autorităţilor din domeniul energetic este semnat de către reprezentanţii a zece companii active în sectorul eolian: Electra Norte Eolian, Energy Sky, EVN Windpower, Gestamp Eolica Dacia, Internaţional Wind Energy Botoşani, PNE Wind  Romania Energy Holding, Windkraft Simonsfeld RO, Electrawinds, Electrice Renovata, WSB Energie Verde.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *