Acasă » Regenerabile » Companiile își pot asigura prețul viitor al electricității folosind PPA-uri

Companiile își pot asigura prețul viitor al electricității folosind PPA-uri

30 mai 2023
Eolian
energynomics

Rezolv Energy a fost înființat în 2022 pentru a construi un portofoliu de proiecte de energie regenerabilă de mare anvergură în Europa Centrală și de Est (CEE) pentru a oferi energie curată fără subvenții la prețuri stabile pe termen lung utilizatorilor industriali și comerciali, ne-a declarat Matej Krušpán, șeful serviciu comercial, în cadrul Rezolv Energy. Compania are deja în lucru peste 2 GW de energie eoliană și solară în România, suficient pentru a acoperi consumul a peste două milioane de oameni, și o listă solidă de proiecte în restul regiunii. Proiectele locale includ o centrală solară de 1,04 GW în județul Arad, care se preconizează că va fi cea mai mare centrală solară fotovoltaică din Europa, și peste 1 GW în energie eoliană. Doar prin proiectele actuale, Rezolv va putea acoperi aproximativ 8% din consumul de energie electrică al României până în 2025. Proiectele Rezolv vor fi parțial finanțate prin acorduri de achiziție de energie pe termen lung (PPA) încheiate cu corporații din toată Europa. Compania anunță că pregătește o serie de ateliere practice online, în care să prezinte soluții concrete de optimizare a managementului energetic: „Vă invit să urmăriți anunțurile noastre pentru a vă înscrie la viitoarele noastre webinarii dedicate consumatorilor corporativi și industriali”, a spus Matej Krušpán.

 

Care sunt principalele avantaje ale PPA-urilor pentru companii?

PPA-urile sunt contracte de achiziție a energiei electrice pe termen lung pentru un preț fix sau indexat, ceea ce înseamnă că clienții au siguranță cu privire la prețul pe care îl vor plăti pentru un interval de până la 20 de ani. Într-o perioadă în care prețurile la energie au fluctuații puternice, aceasta este o propunere foarte atractivă pentru companiile de toate dimensiunile, dar în special pentru firmele mari, care consumă multă energie.

PPA-urile oferă, de asemenea, certitudine cu privire la furnizarea pe termen lung de energie electrică. În contextul războiului din Ucraina, care a creat tulburări pe piețele energetice, considerentele privind securitatea în aprovizionare nu trebuie subestimate.

 

Există și alți factori care determină interesul corporațiilor pentru PPA-uri?

Da. Celălalt motor principal sunt angajamentele companiilor în materie de sustenabilitate, care conduc la luarea deciziilor corporative într-un mod pe care nu l-am mai văzut până acum. În 2015, anul în care a fost adoptat Acordul de la Paris, doar șase dintre cele mai mari companii cotate la bursă din lume aveau obiective de tip net-zero. Acum, peste 700 dintre aceste companii și-au stabilit un asemenea obiectiv.

Prin urmare, multinaționalele cu capital străin sunt cele care dau exemplul, iar acest lucru este direct relevant pentru ECE, deoarece regiunea a fost, în ultimii 30 de ani, o destinație foarte atractivă pentru cele mai mari companii – în special industria de producție și alte activități care implică un număr mare de angajați. Acest lucru înseamnă că avem un grup mare de companii cu operațiuni semnificative, energo-intensive din ECE, iar PPA-urile pentru energie regenerabilă constituie o atracție evidentă pentru acestea.

Și mai e un factor suplimentar. PPA-urile sprijină finanțarea unor proiecte majore de energie regenerabilă. Asocierea cu astfel de proiecte poate oferi o valoare reputațională majoră pentru companii.

 

Cât de matură este piața de PPA-uri în ECE?

ECE este cu siguranță încă în urma Europei de Vest. În Europa de Vest, s-au negociat deja PPA-uri pentru energii verzi de aproximativ 20 GW. Spania, Irlanda, Germania, Franța și Marea Britanie sunt în frunte. În ECE, doar Polonia a înregistrat un volum semnificativ de tranzacții PPA până acum. Sunt două motive principale pentru această situație.

Mai întâi este vorba despre lipsa unei oferte de energie regenerabilă disponibilă în ECE. Situația se schimbă foarte rapid, ceea ce va crea mult mai multe oportunități pentru companii de a-și securiza accesul la energie curată pe termen lung, la prețuri competitive, pentru a-și desfășura activitatea.

Al doilea factor ține de faptul că PPA-urile sunt încă un concept relativ nou în această regiune. De exemplu, România a reintrodus doar recent PPA-urile în cadrul său de reglementare, după un blocaj de 10 ani. Prin urmare, cumpărătorii încă învață cum să procure energie pe termen lung direct de la generatorii de energie, mai degrabă decât să semneze contracte pe termen scurt cu traderii și furnizorii de energie. Este o provocare, dar lucrurile se vor îmbunătăți pe măsură ce se va câștiga mai multă experiență în utilizarea acestui tip de contract.

 

Mai sunt și alte bariere?

Barierele pot varia de la o țară la alta. În Republica Cehă, de exemplu, cel mai mare obstacol este lipsa capacității de energie regenerabilă. Nu există proiecte majore în construcție în acest moment, în principal din cauza obstacolelor legislative și de capacitate.

În România, o problemă majoră care complică implementarea PPA-urilor se referă la garanțiile de origine (GOO). România nu este încă membră a Asociației Organismelor emitente (AIB), care emite și certifică GOO-uri pe o bază standardizată cunoscută sub numele de Sistemul European de Certificate Energetice (EECS). Calitatea de membru al AIB este necesară pentru tranzacționarea transfrontalieră a GOO-urilor, deoarece oferă dovezi că cumpărătorul a achiziționat energie electrică verde. În condițiile în care cumpărătorii corporativi nu pot dovedi că consumul lor de energie electrică este verde, atunci nu vor cumpăra energie de la producători de energie regenerabilă situați din țări din afara AIB, precum România. Prin urmare, facem presiuni ca și România să solicite aderarea la AIB cât mai curând posibil și sperăm că acest lucru se va întâmpla rapid. Ar fi un pas care ar schimba lucrurile fundamental.

 

Cum ați rezuma perspectivele pentru PPA-uri în ECE?

Per total, sunt foarte optimist. Cred că ne aflăm în pragul unei noi ere a acordurilor PPA în ECE, deoarece există trei precondiții cheie pentru ca acest lucru să se întâmple: capacitatea de energie regenerabilă trebuie să crească, trebuie să existe o cerere corporativă puternică și larg răspândită pentru electricitate verde și trebuie eliminate orice bariere de reglementare în calea semnării tranzacțiilor PPA. Din fericire, aceste trei condiții sunt îndeplinite, în fine, pentru prima dată, în regiune.

 

Fotografie de Sungrow EMEA on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *