Acasă » Petrol și Gaze » Companiile petroliere cer reexaminarea legii privind vânzarea terenurilor agricole

Companiile petroliere cer reexaminarea legii privind vânzarea terenurilor agricole

energynomics

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) consideră că legea care modifică condițiile de vânzare și de utilizare a terenurilor agricole ar putea bloca investiții noi. Potrivit ROPEPCA, dacă legea va intra în vigoare, doar fermierii actuali cu activitate agricolă în România vor mai putea cumpăra terenuri agricole. Noul act normativ ar face imposibil ca un român sau un cetăţean străin care nu are afaceri în agricultură să mai poată deveni proprietar de teren şi fermier.

Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a respins sesizarea privind neconstituționalitatea legii adoptate. În aceste condiții, ROPEPCA cere reexaminarea legii în Parlament, astfel încât să fie eliminate impedimentele aduse noilor investiții atât în agricultură, cât și în alte sectoare de activitate.

Legea adoptată prevede că, dacă cei care care au drept de preempţiune pentru cumpărarea unui teren agricol scos la vânzare de proprietar (rude, arendaşi, vecini, tineri fermieri) nu îşi exercită dreptul de preempţiune, atunci terenul respectiv nu poate fi cumpărat decât de alţi fermieri, români sau străini, cu activitate în România. Astfel, această lege interzice tuturor cetăţenilor, români şi străini, care nu sunt fermieri cu activitate în România în ultimii cinci ani să cumpere terenuri agricole, arată ROPEPCA, potrivit Hotnews.ro.

În plus, odată cumpărat, terenul trebuie folosit numai pentru activități agricole. Astfel, companii românești cu alt obiect de activitate, dar care au nevoie de teren în extravilan pentru activitatea lor, cum sunt companiile petroliere, nu îl vor putea achiziționa ori închiria pentru derularea de operațiuni petroliere, conform legii adoptate.

Legea adoptată va schimba complet modul în care acest drept este exercitat, ducând Statul în imposibilitatea de a exploata resursele în beneficiul consumatorului, dar va priva și proprietarul privat de a dispune cum dorește de proprietatea sa și de posibilele beneficii financiare, mai arată ROPEPCA.

Potrivit acesteia, nu numai companiile petroliere sunt afectate de această lege. Orice companie care nu desfășoară activități agricole și dorește să investească în teren agricol se află în aceeași situație, inclusiv companii de logistică, de telecomunicații etc.

În prezent, membrii ROPEPCA dețin cea mai mare parte a acordurilor de concesiune petrolieră pentru perimetrele de dezvoltare și producție onshore din România, cumulând pentru anii 2014-2018 investiții de peste 24 miliarde lei.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *