Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Companiile petroliere din Rusia solicită diminuarea taxelor de extracție

Companiile petroliere din Rusia solicită diminuarea taxelor de extracție

11 februarie 2015
Explorare și producție
energynomics

Guvernul de la Moscova trebuie să mențină nivelul veniturilor provenite din extracția de petrol, deși profitabilitatea sectorului a fost puternic afectată de prețurile la țiței, notează Bloomberg, preluat de Mediafax. Taxarea industriei petroliere generează jumătate din veniturile bugetare ale Rusiei.

Anul trecut, autorităţile au redus taxele de export pentru a mări taxele pe extracţie, dar țițeiul se vinde atunci cu 100 de dolari pe baril. Acum, Rusia este în recesiune, rubla s-a depreciat puternic, iar marile companii solicită modificarea fiscalității într-un moment în care guvernul are nevoie de cât mai multe venituri.

„Ne confruntăm cu noi realităţi şi întregul set de taxe şi posibilele schimbări sunt analizate. Propunerile trebuie înaintate unei comisii prezidenţiale până la sfârşitul acestei luni, iar o soluţie ar putea fi găsită cel mai devreme la începutul lunii aprilie”, a declarat un secretar de stat din Ministerul Energiei.

Anul trecut, trezoreria federală din Rusia a încasat 178 miliarde de dolari din taxe aplicate produselor petroliere, notează Mefiax. Impactul preţului mai scăzut al petrolului va fi parţial compensat de deprecierea rublei cu 47% faţă de dolar, în ultimele 12 luni.

Directorul general al Rosneft, Igor Sechin, a discutat cu președintele Vladimir Putin despre regimul fiscal săptămâna trecută. Putin a spus că toată lumea trebuie să respecte interesele ţării.

Producătorii de petrol vor profita de actualul regim fiscal doar dacă preţul mediu al petrolului va depăşi 70 de dolari pe baril în acest an şi 55 de dolari în 2017, a spus Denis Borisov, director la centrul pentru petrol şi gaze al Ernst&Young în Moscova.

La nivelul actual al preţurilor, companiile petroliere vor pierde în acest an 0,6 dolari pe baril, şi circa 0,3 dolari pe baril în 2017, când actualul program de taxe va expira, a spus Borisov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *