Complexul Energetic Hunedoara (CEH) va ieşi din insolvenţă, în urma deciziei Curții de Apel Alba Iulia de a anula actul deschiderii procedurii. CEH a intrat în insolvență în iunie, printr-o decizie a Tribunalului Hunedoara.
Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă, iar purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Comin Muntean, a declarat că instanţa a soluţionat apelurile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorul sindic în dosarul de insolvenţă al Complexului Energetic Hunedoara Petroşani şi a dispus anularea încheierilor atacate.
Muntean a spus că, în urma rejudecării, instanţa a respins cererea privind deschiderea procedurii generale a insolvenţei, formulată de către debitoarea Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA Petroşani, precum şi de către creditori.
„Ieșirea din insolvență a Complexului Energetic Hunedoara nu este o situație favorabilă societății și nu creează premisele unui proces facil de restructurare a companiei”, anunţă ministerul Energiei. „Chiar și în această situație, în care societatea, aflată în dificultăți financiare enorme, nu beneficiază de protecția conferită de starea de insolvență, obiectivul Ministerului Energiei rămâne același: să restructureze și să eficientizeze societatea.”
Comunicatul subliniază că „planul pus în practică în ultimele luni privind măsurile de eficientizare a CEH continuă să fie viabil, iar Ministerul Energiei va identifica soluțiile necesare pentru protejarea companiei de pericolului falimentului”.
Pe 2 noiembrie, Guvernul a adoptat un memorandum privind modificarea unui ajutor de stat acordat Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea în programul de închidere a două mine neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Astfel, ajutorul de stat aprobat în baza prevederilor Deciziei Comisiei Europene 2010/787/ crește cu 129,129 milioane de lei, bani care vor asigura fondurile necesare pentru activitatea de închidere a minelor de huilă necompetitive care induc pierderi pentru CEH. Este vorba despre Exploatarea Minieră Lonea și Exploatarea Minieră Lupeni, care nu au perspective de viabilizare a activității și necesită trecerea lor imediată în programul de închidere.
Închiderea celor 2 unități de producție se va realiza până la sfârșitul anului 2018, a precizat ministerul Energiei, care a prenotificat Comisiei Europene intenția de modificare a ajutorului de stat, iar măsura va fi implementată după obținerea deciziei de autorizare de la CE.