Compania ALRO Slatina anunță că a fost declarată „investitorul selectat” în urma licitației publice organizate de Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru a construi împreună centrala electrică pe gaze naturale de la Ișalnița. ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, și unul dintre marii consumatori de energie electrică ai României.
În conformitate cu anunțul de licitație, CEO si ALRO vor negocia înființarea unei societăți cu capital mixt de tip „Special Purpose Vehicle” (SPV) care va construi o centrală electrică pe gaze naturale de 850 MW, sub rezerva aprobărilor corporative ale ambelor companii. Aceasta va înlocui două instalații vechi (blocuri) pe cărbune de 315 MW fiecare, precizează ALRO într-un comunicat transmis Bursei de Valori București.
„Acest parteneriat va oferi ALRO oportunitatea de a-și diversifica modelul de afaceri, deoarece securitatea aprovizionării cu energie electrică reprezintă o necesitate pentru industria aluminiului și va sprijini planurile de dezvoltare pe termen lung ale Grupului într-un mediu de afaceri plin de provocări”, a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al ALRO.
De circa doi ani, CE Oltenia caută parteneri pentru 10 mari proiecte de investiții în noi capacități de generare, parte a planului de restructurare și modernizare aprobat în ianuarie 2022. „Nouă din [aceste proiecte] au fost adjudecate, avem parteneri pentru toate cele opt parcuri solare, pentru patru din ele – OMV Petrom, pentru celelalte patru – Tinmar Energy, iar pentru proiectul de gaz de la Turceni – Tinmar Energy”, a declarat Sorin Alecu, Director de strategie la CE Oltenia, în cadrul Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics. “Acum [iunie 2022] suntem în proces de relansare pentru blocul de 850 MW de la Ișalnița, unde așteptăm să identificăm un partener în luna septembrie. Există interes. Cu partenerii actuali suntem în stadiul final de negociere a acordurilor acționarilor, astfel încât undeva prin luna august să lansăm licitațiile pentru EPC prin aceste noi SPV-uri. Termenele de punere în funcțiune asumate pentru parcurile fotovoltaice sunt undeva în 2024”, a conchis el.