În data de 26 aprilie, la București, a avut loc o conferință europeană privind securitatea energetică în regiunea Mării Negre organizată sub egida ELEC (Liga Europeană pentru Cooperare Economică). Evenimentul a beneficiat de prezența și contribuțiile mai multor lideri europeni și români de nivel înalt, precum Comisarul European pentru Energie și Mediu, Miguel Arias Canete, Prim-ministrul român Dacian Cioloș și Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. energynomics.ro a publicat concluziile acestei manifestări.
Securitatea energetică, definită prin disponibilitate, fiabilitatea resurselor și sustenabilitate
Ultimii ani au influențat semnificativ securitatea energetică. Inovația tehnologică modelează piața de energie într-un ritm fără precedent și democratizează utilizarea unei comodități cu un conținut strategic puternic. Tehnologia a crescut în mod semnificativ furnizarea de energie. Cererea a fost, de asemenea, influențată de inovare, printr-un consum redus pentru procesele industriale și aparatele din gospodării.
Acest lucru a schimbat dinamica politicii energetice și strategia în Europa de Sud-Est și aduce pentru regiune o ocazie unică de a rupe cercul vicios al dependenței energetice. Discuțiile au ajuns la o serie de concluzii care se pot dezvolta în planuri de acțiune care urmează să fie abordate de factorii de decizie europeni și naționali.
Mai mult decât gaz
Cu toate că a fost starul sectorului energetic în ultimii 10 ani, gazul natural devine doar una dintre dimensiunile mixul energetic al Europei de Sud-Est. Electrificarea sectorului energetic, atât în ce privește transporturile cât și clădirile, este noua miză. Viteza de inovare este în creștere, chiar și în ce privește performanța clădirilor relativ la consumul de energie electrică iar Europa și țările vecine trebuie să fie foarte agile în a se ralia tendințelor.
Cooperare regională
Cooperarea regională poate multiplica factorul de creștere al indicelui de securitate în interiorul Uniunii Europene. Acest lucru se va realiza numai în cazul în care factorii de decizie din UE se gândesc la moduri de a o facilita, mai degrabă decât să se gândească la moduri de a integra toate cele 28 de țări dintr-o dată. Acest pas poate face de fapt integrarea finală mai ușoară, pe măsură ce prioritățile vor începe să ajungă la un numitor comun.
Schimbare de paradigmă energetică
Energia se schimbă complet și ne aflăm într-o rapidă revoluție energetică globală care necesită politici și procese noi. Aceste elemente vor face lucrurile să devină imprevizibile. Europa are nevoie de un nou aranjament politic. Cu privire la abordarea incluzivă, are nevoie de o nouă platformă pentru a discuta într-un mod foarte deschis viitorul energiei, cu scopul de a asigura disponibilitatea, fiabilitatea și durabilitatea pieței energetice a viitorului. În ce privește abordarea conflictuală, fiecare piață în parte ar trebui să fie conștientă de faptul că schimbările de astăzi pun cumpărătorul pe primul plan.
O mai bună planificare, acțiune temeinică
La nivelul UE există o mulțime de discursuri și planuri, dar puține proiecte finalizate. Noile subiecte de interes ar trebui să se concentreze mai mult pe inovare și electrificar pentru a ține pasul cu timpurile. Eficiența energetică (a clădirilor și a echipamentelor deopotrivă), securitatea informatică, soluții de conectarea la rețeaua energetică, tehnologii de stocare în baterii sunt doar câteva dintre punctele în care avansarea, atât radicală cât și incrementală, este realizabilă în viitorul apropiat. Mai mult decât atât, cooperarea, și nu dominarea, va duce la mărirea numărului de proiecte în execuție.
De la ofertă la cerere
Piața energiei se „democratizează”, în timp ce trecerea de la siguranța în alimentare la asigurarea cererii se află în faza finală. Europa ar trebui să fie un susținător puternic al Coridorului Sudic, nu neapărat pentru nevoile sale, ci pentru nevoia Turciei de a reduce dependența de gaze naturale importate din Rusia. O altă mare schimbare vine din creșterea investițiilor în energie regenerabilă, care depășește investițiile în resursele convenționale, un fapt ce ilustrează trecerea de la era Petrolului și Gazelor la era Electronului.
Noul motor de creștere a Europei
Creșterea economică în Europa nu va veni din vechile state membre. Țările din Europa Centrală și de Est vor lua conducerea. Asigurarea prosperității în Europa Centrală și de Est echivalează cu asigurarea stabilității în toată Europa și chiar în afara acesteia. Acțiunea regională cu sprijinul UE va susține o altă regiune de creștere puternică în interiorul Europei, va aduce regiunea Mării Negre mai aproape de stabilitate, dar va face, de asemenea, Europa să recâștige elanul pierdut în timpul crizei, elanul unei Uniuni Europene reale. O interconexiune Nord-Sud în energie electrică și gaze cu țările de frontieră ale UE și cooperarea economică mai strânsă sunt principalele ingrediente.
O nouă dimensiune a securității energetice
Cazul din decembrie 2015 (atacul Black Energy din Ucraina) a adus securitatea cibernetică în centrul atenției. Crearea de grupuri operative naționale dedicate securității energetice, pentru audit, conștientizare și recuperare în caz de dezastru reprezintă soluții pentru diminuarea riscul și ar pregăti Europa pentru amenințările cibernetice și de securitate. Coordonarea regională și internațională este pe ordinea de zi, dar numai în cazul în care sectoarele naționale au propria lor ogradă ordonată. Cu toate acestea, Europa trebuie să interpreteze securitatea cibernetică ca o investiție în viitor, contribuind la disponibilitatea, fiabilitatea și durabilitatea energiei.
SECURITATEA ENERGETICA.Tematica legata de noul motor de crestere a Europei in Centru si Est este delicata.In toate statele din Estul Europei a fost o politica ciudata care a generat distrugerea economiilor existente, iar varianta scimbarii de profil si aplicarea de noi tehnologii a fost ignorata.Numai in Romania pagubele din ultimii 25 de ani s-au ridicat la peste 150 de miliarde de Euro, generand tragedii umane de neimaginat, in dauna UE.Sunt sperante in disparitia acestor practici,prin politici economice unitare,prin legislatii de protectie a investitiilor, totul fiind legat si de un climat de pace.