Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Concurența la raport: jumătate din sancțiunile acordate de CC sunt în energie

Concurența la raport: jumătate din sancțiunile acordate de CC sunt în energie

27 ianuarie 2015
Consumatori
energynomics

###author###

Jumătate din valoarea amenzilor pe care Consiliul Concurenței (CC) le-a aplicat, și care fac încă obiectul unor procese, provine dintr-un singur dosar, disjuns în șase procese: amenda de 200 milioane de euro aplicată în 2011 pentru cartelizare pe un sortiment de benzină, a anunțat Bogdan Chirițoiu, președintele CC. Semnificativ de menționat, cazul nu a fost închis pe componenta de tarife și la alte sortimente de carburant decât cel vizat de această anchetă.

Per total, în 2014, volumul sancțiunilor acordate de CC s-a dublat, a spus Bogdan Chirițoiu, într-o retrospectivă a activității de anul trecut. Mai bine de jumătate din sancțiuni au fost aplicate pentru înțelegeri tip cartel, a precizat el. În derulare sunt alte 56 de investigații de încălcare a legislației în materie, mai bine de jumătate dintre ele privind înțelegeri pe verticala lanțului economic.

Cine face auto-denunț nu primește amendă

Anul trecut a reprezentat o premieră în ceea ce privește activitatae de conservare a concurenței loiale în mediul de afaceri din România: utilizarea politicii de clemență pentru prima dată, în cazul unor licitații trucate la Romgaz pentru servicii de foraje. Politica de clemență presupune că, dacă un caz este pornit deoarece una dintre companiile implicate într-o înțelegere anti-concurențială, alta decât cea care a inițiat înțelegerea, aduce la cunoștința autorităților respectiva înțelegere, firma în cauză nu este amendată.

În cazul de față, firma Foserco, parte a grupului american de servicii la sondă Weatherford, nu a primit amendă după finalizarea investigației care s-a concretizat într-o amendă de aproape 3 milioane de euro pentru companiile Dafora Mediaş, Upetrom 1 Mai, Foraj Sonde Craiova şi Foraj Sonde Târgu-Mureş pentru trucarea unor licitații organizate de Romgaz.

„Este prima investigaţie declanşată în urma unei cereri de clemenţă. Companiile s-au înțeles să își împartă lucrările de foraj pentru care Romgaz urma să organizeze licitaţii publice, stabilind dinainte câştigătorii licitaţiilor şi modul în care urmau să acţioneze. Una dintre companiile implicate în înțelegere ne-a furnizat probele încălcării legii concurenței, motiv pentru care a fost exonerată de la plata amenzii”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

„Pe cel care ne-a furnizat informaţia nu l-am sancţionat, asta e politica de clemenţă. În ţările dezvoltate ale UE, care au o practică mai avansată în combaterea încălcărilor de lege, clemenţa este principalul mijloc de depistare a cartelurilor. Important este să facem să devină căt mai întâlnită şi în România această practică, să încurajăm mai multe companii să recunoască, iar pentru noi este mai uşor să depistăm alte cazuri”, a completat Bogdan Chiriţoiu.

Companiile sancționate, care deţineau peste 70% din piaţa de foraje petroliere în momentul încălcării legii, au primit următoarele amenzi: Dafora Mediaș (885.278 de euro), Foraje Sonde Craiova (871.959 de euro), Foraj Sonde Târgu Mureș (831.892 de euro), Upetrom 1 Mai (302.545 de euro), deși cea din urmă firmă nu face foraje, ci este constructor de utilaje în domeniu. Comportamentul anti-concurenţial s-a derulat în perioada 2 iunie 2008 – 12 octombrie 2009.

Energia electrică și gazele, vizate de studii, mai puțin de investigații

Alte elemente demne de menționat de pe piața energiei din punct de vedere al competiției drepte este inițierea angajamentului asumat de CEZ Distribuție privitor la comportamentul său față de clienți, mai ales că grupul din care face parte distribuitorul în cauză deține și o companie acreditată ca furnizor de energie.

În cadrul acestui angajament, monitorizat de CC, a fost esențială colaborarea cu ANRE, a precizat Bogdan Chirițoiu. Potrivit acestuia, angajamentul facilitează echilibrul între cel interesat să încaseze facturile pe marfa livrată și oportunitatea de a face abuzuri datorită poziției privilegiate în mod natural.

Pe partea de liberalizare a sectorului de energie și gaze, Bogdan Chirițoiu a precizat că până acum nu a fost depusă la CC vreo reclamație din partea consumatorilor non-casnici.

„Ca şi anul precedent, ne interesează liberalizarea în domeniul energiei, să colaborăm cu autorităţile şi ministerele implicate. (…) În ceea ce priveşte liberalizarea pieţei gazelor, pare că a mers bine, având în vedere lipsa scandalurilor. Toată lumea se aştepta la un cataclism în ceea ce priveşte efectul liberalizării asupra consumatorilor non-casnici, în ceea ce priveşte creşterea tarifelor, dar nu s-a întâmplat acest lucru”, a spus Chiriţoiu.

Instituția va lansa în februarie și un studiu sectorial privind piața de energie electrică, dar investigațiile la Hidroelectrica vor întârzia, întrucât nu e gata nici poziția Comisiei Europene, nici a CC. Totodată, CC vrea să finalizeze în acest an programul de asistență a UE pe zona companiilor de stat cu datorii mari, care primesc și ajutor de stat. Au fost menționate aici Oltchim, CE Oltenia și CE Hunedoara.

CC monitorizează și comportamentul Romgaz și OMV Petrom, dată fiind poziția lor dominantă pe piața de producție și furnizare de gaze, dar și funcționarea bursei de energie OPCOM.

Și sectorul energiei termice se află în vizorul CC pentru acest an, cu precizarea: “Nu avem o problemă cu fuziunea Elcen – RADET, din moment ce Primăria Bucureștiului le coordonează pe amândouă. Totuși, ne asigurăm că și alți furnizori de agent termic vor avea acces la rețeaua RADET, care e monopol natural.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *