Adunarea Generală a Comitetului de Organizare a Conferințelor ECOS a aprobat ca Universitatea ”Ovidius” din Constanța să organizeze ediția din 2026 a Conferinței ECOS. Decizia Adunării Generale ECOS reprezintă o recunoaștere a activității colectivului constănțean de energetică de la Facultatea de Inginerie, Mecanică, Navală și Maritimă Constanța.
Acronimul ECOS a fost consacrat pentru Conferința Internațională privind “Eficiența, Costul, Optimizarea, Simularea și Impactul Sistemelor Energetice asupra Mediului Înconjurător”, care a ajuns la cea de a 35 a ediție, a fost organizat de colectivul de cadre didactice de la Universitatea Tehnică Daneză (DTU) din Copenhaga.
Din colectivul școlii constănțene de energetică, dl. Prof. univ. Dr. Ing. Eden Mamut face parte din Comitetul Științific Internațional care girează Conferințele ECOS. Organizarea Conferinței ECOS 2026 la Constanța va permite promovarea contribuției cercetătorilor și cadrelor didactice de la malul mării și din România în domeniul soluțiilor de energie durabilă, a abordărilor originale privind digitalizarea în energetică și a metodelor de modelare și simulare multiscalare și multifizice care permit optimizarea sistemelor energetice integrând nanomateriale și nanotehnologii.
Colectivul de la Constanța are activități de pionerat în promovarea tehnologiilor energetice pe bază de hidrogen prin participarea, încă din 2003, la activități în acest domeniu pe plan european și ulterior în cadrul Platformei Europene pentru Hidrogen și Celule de Combustie. De asemenea, prin participarea la activitățile Institutului European pentru Inovare și Tehnologie EIT Raw Materials cadrele didactice și cercetătorii de la Universitatea ”Ovidius” din Constanța au contribuit la abordarea transdisciplinară a metodelor din energetică și a celor de analiză și optimizare a materialelor pe întreg ciclul de viață al acestora.